Na vsebino

Vzdrževalna in obnovitvena dela

09. februar 2024

Med februarjem in aprilom 2024 bodo na Ljubljanskem gradu in tirni vzpenjači potekala obnovitvena in nujno potrebna dela. Obiskovalce prosimo za razumevanje, upoštevanje varnostnih navodil in potrpežljivost.

1400x780 Ljubljanski grad z dronom september 2019 low res foto arhiv LG 7
Ljubljanski grad. Foto: arhiv LG

Med 12. februarjem in predvidoma koncem aprila bo za obiskovalce zaprt glavni dostop do Ljubljanskega gradu – vstopni most. V sklopu investicijskega projekta bomo sanirali železobetonske konstrukcije mostu, da bi mu zagotovili prvotno nosilnost. Nadomestna grajska vhoda na dvorišče bosta v času sanacije dva: prvi z grajskega parkirišča prek mostu nad obrambnim jarkom in skozi Peterokotni stolp, drugi pa skozi zgornjo postajo tirne vzpenjače; izhoda z dvorišča gradu sta v obratni smeri.

Med 12. februarjem in 14. marcem se bosta odvili vsebinska in tehnična posodobitev Virtualnega gradu. Dosedanjo dvanajstminutno projekcijo filma si bo med prenovo Virtualnega gradu mogoče ogledati na nadomestni lokaciji – v Zgornjem lapidariju. Projekcija bo na voljo v slovenskem jeziku z angleškimi podnapisi. Več na tej povezavi.

Zaradi rednega posebnega pregleda, ki ga izvajamo skladno z zakonodajo, in remonta med 26. februarjem in 19. marcem ne bo obratovala tirna vzpenjača. V tem času bo na relaciji Krekov trg–Ljubljanski grad–Krekov trg vozil avtobus. Interval voženj bo na vsake pol ure, ob vikendih pa na 15 minut. Nakup vozovnic za nadomestni avtobusni prevoz bo pri blagajni spodnje postaje vzpenjače in v vstopnem paviljonu na Ljubljanskem gradu. Več informacij na tej povezavi.

Od 26. februarja do predvidoma začetka aprila bo zaradi obnovitvenih del za obiskovalce zaprta Gostilna na Gradu. Po prenovi vam bodo za grajskimi zidovi ponudili še pestrejši nabor okusov in prijetnejša kulinarična doživetja.

Hvala za razumevanje; prosimo, da v bližini gradbišč upoštevate varnostna pravila in navodila.