Na vsebino

Anonimne silhuete na ogled v Peterokotnem stolpu

18. januar 2024

Kulturno-umetniški program Ljubljanskega gradu na področju likovne umetnosti v tem letu začenjamo z razstavo umetnika Braneta Širce

1400x780PARISIAN SILHOUETTES 2 triptih 2017 oglje in akril na papirnatih vrecah 220x300cmm

»Brane Širca velja za izrazito angažiranega likovnega umetnika, njegovi slikarski, grafični in kiparski cikli izkazujejo izjemno občutljivost za družbena neravnovesja. Širčeva likovna pripoved je stkana v polju eksistencialno obarvane figuralike«, je ob sinočnjem odprtju razstave o avtorju spregovorila kustosinja Irma Brodnjak Firbas.

Predstavljeni slikarski objekti, zaokroženi v seriji Pariške silhuete, so nastajali na osnovi fotografskega beleženja vrveža anonimne množice ljudi, ki preplavlja ulice, bulvarje in trge francoske prestolnice. Utrip, ki ga je Širca ujel skozi objektiv, poleg živahne dinamike urbanega vsakdanjika razkriva tudi manj prijetne plati sodobnega, s potrošniško logiko prežetega življenja. In ravno tovrstno bivanjsko plastenje predstavlja vsebinsko jedro razstave.

Razstava, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana, bo v Peterokotnem stolpu na ogled vse do 5. maja 2024; vstop je prost.