Na vsebino

Ljubljanski grad in Hostel Celica v številkah

18. januar 2023

Ljubljanski grad znova do milijona obiskovalcev, tirna vzpenjača je prepeljala trikrat več potnikov kot leto poprej, zasedenost v Hostlu Celica je bila v osrednjih poletnih mesecih 95-odstotna.

Ljubljanski grad z dronom september 2019 low res foto arhiv LG 18

Leto 2022 je na osrednji turistični točki v mestu – Ljubljanskem gradu minilo v znamenju precej večjega obiska, kot je bil v prejšnjih dveh letih, ki sta minili v primežu epidemije. Števci prehodov so zabeležili 1.004.349 obiskovalcev; s tirno vzpenjačo se je prepeljalo 428.892 potnikov. V grajskih prostorih smo izvedli 327 dogodkov, 397 poročnih obredov in še 839 vodenih ogledov.

Hostel Celica, ki je v upravljanju Javnega zavoda Ljubljanski grad, je bil za obiskovalce odprt skozi celo leto. Od aprila naprej smo beležili 80-odstotno zasedenost ležišč, v glavnih treh poletnih mesecih pa že 95- odstotno. Med letom smo tam izvedli 81 kulturno-umetniških dogodkov.

Za Hostel Celico in za Ljubljanski grad smo uspešno obnovili trajnostni certifikat Zeleni ključ, in tako še najprej ostajamo del Zelene sheme slovenskega turizma.

To je nekaj ključnih poudarkov o turističnem in kulturno-umetniškem delu Javnega zavoda Ljubljanski grad v letu 2022. Povzetek rezultatov minulega dela skupaj z delom kratkoročnih načrtov si lahko preberete na tej povezavi.