Na vsebino

Ljubljanski grad in Hostel Celica v številkah

18. januar 2023

Ljubljanski grad znova do milijona obiskovalcev, tirna vzpenjača je prepeljala trikrat več potnikov kot leto poprej, zasedenost v Hostlu Celica je bila v osrednjih poletnih mesecih 95-odstotna.

Ljubljanski grad z dronom september 2019 low res foto arhiv LG 18

»Brane Širca velja za izrazito angažiranega likovnega umetnika, njegovi slikarski, grafični in kiparski cikli izkazujejo izjemno občutljivost za družbena neravnovesja. Širčeva likovna pripoved je stkana v polju eksistencialno obarvane figuralike«, je ob sinočnjem odprtju razstave o avtorju spregovorila kustosinja Irma Brodnjak Firbas.

Predstavljeni slikarski objekti, zaokroženi v seriji Pariške silhuete, so nastajali na osnovi fotografskega beleženja vrveža anonimne množice ljudi, ki preplavlja ulice, bulvarje in trge francoske prestolnice. Utrip, ki ga je Širca ujel skozi objektiv, poleg živahne dinamike urbanega vsakdanjika razkriva tudi manj prijetne plati sodobnega, s potrošniško logiko prežetega življenja. In ravno tovrstno bivanjsko plastenje predstavlja vsebinsko jedro razstave.

Razstava, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana, bo v Peterokotnem stolpu na ogled vse do 5. maja 2024; vstop je prost.