Na vsebino

V Kazematah otvorili razstavo Saše Bezjak

06. marec 2014

Prebiranje pisem, ljudsko glasbo, srečanje z Apolonijo ... Vse to smo doživeli sinoči ob odprtju razstave z naslovom Odkrivanje intime avtorice Saše Bezjak in na spremljevalnem dogodku – Radgonskem večeru v Ljubljani.

140305 SasaBezjak otvoritev 028by nadazgank


Prebiranje pisem, ljudsko glasbo, srečanje z Apolonijo ... Vse to smo doživeli sinoči ob odprtju razstave z naslovom Odkrivanje intime avtorice Saše Bezjak in na spremljevalnem dogodku – Radgonskem večeru v Ljubljani.

Zanimiv in pester večer na Ljubljanskem gradu: uvod v otvoritev je prispeval dramski igralec Boris Ostan z interpretacijo pisem, ki jih je svojim domačim pošiljala slikarka Vera Blumenau – Simonič; zbrane je na otvoritvi pozdravil dr. Henrik Gjerkeš, predsednik uprave Ustanove dr. Antona Trstenjaka, avtorico in razstavo pa je predstavil kustos Denis Volk. 

V nadaljevanju se je dogajanje preselilo v Zgornji lapidarij, kjer je potekal spremljevalni dogodek – Radgonski večer. Predstavila ga je Norma Bale, direktorica tamkajšnjega Zavoda za kulturo, turizem in promocijo. Gostiteljica tega dela večera je bila Apolonija – legendarna zdravilka iz 18. stoletja - ali "zaljubljenka v življenje", kot jo označujejo v Gornji Radgoni danes. Apolonijo so zaradi zdravljenja z zelišči na zadnjem čarovniškem procesu na Štajerskem obdosili, leta 1746 pa so jo obslati oprostile. Danes Apolonija sprejema in uresničuje le tiste želje, ki so povezane z ljubeznijo in zdravjem.

Del razstave, ki bo obiskovalcem na ogled do 15. maja 2014, je tudi ljudska pesem iz 19. stoletja, ki jo izvaja Monika Bezjak. Vabljeni k ogledu, vstop je prost.