Na vsebino

Spoštovani obiskovalci, prenavljamo vstopni most, zato vas prosimo, da uporabite nadomestna vhoda: skozi zgornjo postajo vzpenjače ali skozi Peterokotni stolp. Hvala!

En grad,
mnogo doživetij

Sodoben grad z bogato zgodovino

Na zelenem griču sredi mesta je za starodavnim obzidjem bogat svet zgodovinskih, kulturnih in še drugače zabavnih vsebin. Vsakič ko si zaželite biti bližje soncu oziroma kadar potrebujete drugačen pogled na svet, hrano za dušo ali okusen obrok, je pravi trenutek, da se povzpnete na Ljubljanski grad.

Zakaj na grad Zakaj na grad

Grajska doživetja

Časovni stroj

Zgodovina gradu je pestra in osupljiva. Grad je skozi stoletja igral pomembno vlogo in ostal mestni simbol. Bi radi izvedeli več, toda niste navdušeni nad običajnimi ogledi? Predlagamo vam nekaj čisto drugačnega, kar vam bo odprlo povsem novo doživetje zgodovine. Vstopite v grajski časovni stroj in se pustite odpeljati nekam daleč v preteklost!

Več

Grajski pobeg

Ste za izvirno grajsko pustolovščino? Odlična priložnost za malo drugačno druženje s prijatelji ali sodelavci v slikovitem okolju Ljubljanskega gradu. Podajte se na misijo reševanja slavnega zmaja – z nekaj znanja, sreče in ukane ga boste zagotovo našli. Zabavno bo!

Več

Dogodki na gradu

Glasba

Balkan Boys

26. apr ob 20:00

Jazz Club Ljubljanski grad

Več

Razstave

Sreča in veselje na fotografijah Marjana Cigliča

od 15. feb do 02. jun 2024, od 9:00 do 18:00

Fotografska razstava

Več

Razstave

Silvan Omerzu: Mizoginija

od 07. feb do 05. maj 2024, od 9:00 do 18:00

Prostorska postavitev

Več

Razstave

Brane Širca: Silhuete

od 18. jan do 05. maj 2024, od 9:00 do 18:00

Likovna razstava

Več

Grajske novice

Z včerajšnjo otvoritvijo se Gostilna na Gradu, ki je sinonim za izvrstno kulinariko pod taktirko Jezerškovih, predstavlja v novi preobleki.

Novo doživetje okusov in ambienta

Ponosni na naš novi produkt, tridnevno romantično doživetje, ki vključuje edinstveno ponudbo Ljubljanskega gradu, namestitve v našem studiu Na Stolbi ter spoznavanje in okušanje grajske vinske zgodbe v povezavi s slovensko kulinariko.

Mestni oddih med grajskimi zidovi in trtami

Aprila 2014 smo obiskovalce prvič povabili k raziskovanju pestre grajske zgodovine na nekoliko drugačen način – na doživljajski vodeni ogled z naslovom Časovni stroj. Po desetih letih je Časovni stroj še vedno najbolj priljubljena grajska ponudba te vrste. Praznujte z nami in se udeležite brezplačnega vodstva.

Grajski časovni stroj se vrti že deset let

Začetek pomladi prinaša rez vinske trte, ki spada med prvo zimsko-pomladno ročno delo v našem vinogradu.

Rez vinske trte v Grajskem vinogradu

Od danes naprej je obiskovalcem na voljo vsebinsko in tehnično posodobljen Virtualni grad, ki se nahaja pod Razglednim stolpom.

Prenovili smo Virtualni grad

Sreča in veselje na fotografijah Marjana Cigliča je naslov razstave, ki smo jo ob avtorjevi 100. obletnici rojstva sinoči odprli v Galeriji »S« na Ljubljanskem gradu.

Naj vam izbrane fotografije Marjana Cigliča narišejo nasmeh na obraz

Med februarjem in aprilom 2024 bodo na Ljubljanskem gradu in tirni vzpenjači potekala obnovitvena in nujno potrebna dela: sanacija vstopnega mostu, vsebinska in tehnična posodobitev Virtualnega gradu, remont tirne vzpenjače in prenova Gostilne na Gradu.

Vzdrževalna in obnovitvena dela na Ljubljanskem gradu

Nedavno prenovljeni zadnji prostor na Gradu – Kazemate omogočajo izvedbo različnih kulturno-umetniških dogodkov; prvega smo pripravili sinoči z odprtjem razstave Mizoginija.

V prenovljenih Kazematah razstavlja Silvan Omerzu

Ob osrednjem kulturnem prazniku na Ljubljanskem gradu pripravljamo pester
kulturni program z brezplačnimi vodenimi ogledi za otroke in odrasle.

Prešernov dan na Ljubljanskem gradu

Med 12. februarjem in 14. marcem 2024 bosta potekali vsebinska in tehnična posodobitev Virtualnega gradu. Zato v tem času projekcija filma v Virtualnem gradu ne bo na voljo.

Prenova Virtualnega gradu

Sinoči smo na Ljubljanskem gradu slovesno odprli še zadnji prenovljeni prostor – večnamensko dvorano Kazemate; s tem je revitalizacija grajskega kompleksa tudi zaključena.

S prenovo Kazemat zaključena prenova in revitalizacija Ljubljanskega gradu

Na osrednji turistični točki v mestu - Ljubljanskem gradu so števci prehodov v lanskem letu zabeležili 1.190.229 obiskovalcev, tirna vzpenjača je prepeljala 543.449 potnikov.

Javni zavod Ljubljanski grad v preteklem letu in vpogled v 2024

Kulturno-umetniški program Ljubljanskega gradu na področju likovne umetnosti v tem letu začenjamo z razstavo umetnika Braneta Širce

Anonimne silhuete na ogled v Peterokotnem stolpu
ZAVIJTE ŠE V GRAJSKO TRGOVINO!

ZAVIJTE ŠE V GRAJSKO TRGOVINO!

Zakaj? Ker sem tam jaz, Friderik. In darila z mojo krasno podobo. Vem, luštkan sem, zelo sem luštkan. Ob izhodu pokukajte desno od glavnih vrat in me obiščite.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!