Leta 1517 je nemški duhovnik Martin Luther javno objavil 95 tez o reformi cerkve in s tem sprožil obsežno reformacijsko gibanje, ki se je hitro razširilo tudi na ozemlje današnje Slovenije. Reformacija je med drugim pomembno vplivala na razvoj književnosti v ljudskih jezikih. Tudi slovenski jezik pri tem ni bil izjema, saj v tistem času med drugim izideta prva knjiga v slovenščini ter prvi celovit prevod Svetega pisma; s tem so bili postavljeni temelji slovenske književnosti in knjižnega jezika.

Prav jezik in knjiga bosta rdeča nit dogodkov na Ljubljanskem gradu, ki jih ob 500. obletnici začetka reformacije pripravljamo z različnimi partnerji v sklopu projekta, ki smo ga poimenovali Luther in slovenski protestanti. Na interaktivni razstavi Raz-stavljena usta bo predstavljen pristop Martina Luthra pri prevajanju Svetega pisma v nemški jezik; razstava V pomladi slovenskega knjižnega jezika pa bo predstavila povezavo med prelomnim reformacijskim gibanjem in nastankom slovenskega knjižnega jezika in književnosti. Ob tem pripravljamo še cikel predavanj z naslovom Pomen knjige skozi čas, delavnice tiska s cehovskim mojstrom za šolske skupine in družine ter elektroakustično izkušnjo SWR Experimentalstudia iz Freiburga.

Raz-stavljena usta

Prostorska postavitev

Hribarjeva dvorana, 6. 4.–11. 6. 2017

V času trajanja razstave bodo vsak četrtek ob 17. uri brezplačni javni vodeni ogledi v slovenskem in nemškem jeziku.

Vstop prost.

 

V pomladi slovenskega knjižnega jezika

Prostorska postavitev

Peterokotni stolp, 6. 4.–11. 6. 2017

Vstop prost.

 

Pomen knjige v času

Cikel predavanj

Grajsko gledališče, 18. 4., 25. 4. in 11. 5. ob 19.00

Vstopnina: 3 €/2 €

 

Delavnica tiska s cehovskim mojstrom

Vodeni ogled po razstavah Raz-stavljena usta in Ob pomladi slovenskega knjižnega jezika ter ustvarjalna delavnica

Ljubljanski grad, 13. 4. ob 17.00 in 4. 5. ob 18.00

Zbirno mesto: Info center na Ljubljanskem gradu

Vstopnina: 3 €

 

SWR Experimetalstudio na sledi Luthra

Koncerti

Ljubljanski grad, različni prostori 28, 29., 30. 5 in 2. 6. ob 19.30

Vstop prost.

 

Predsednik častnega odbora v počastitev 500. obletnice začetka protestantskega gibanja in reformacije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Nazaj na seznam