Na vsebino
Razstava časopisnih ilustracij

Ciril Horjak: Selekcija

od 14. sep do 05. nov 2023, od 9:00 do 18:00, Galerija "S", Ljubljanski grad

Ciril Horjak vsak teden nariše vsaj dve risbi za časnik Večer. V šestnajstih letih jih je nekaj čez 1800. Vsak teden jim posveti en dan in eno noč. Mnoge ilustrirajo lokalne težave v severovzhodni Sloveniji. Nekatere pa imajo zgradbo, znake in likovno moč, da delujejo tudi zunaj svojega časa in konteksta. Njihova kvaliteta se izostri s časovno distanco.

Horjak, ki se včasih podpiše tudi s psevdonimom dr. Horowitz, razstavlja manj kot dva odstotka opusa. Naslov razstave meri na izbor, ki je najbolje prestal preizkus časa. Vse risbe so opremljene s kratkim povzetkom konteksta.

Misel, da bodo mnogi hiteli mimo razstave, je verjetno številnim ustvarjalcem neprijetna. Avtorju časopisnih risb pa je privlačna. Ilustracije morajo nastati hitro, v tempu medijske produkcije. Treba jih je hitro razumeti, zato morajo imeti jasno kompozicijo. Kdor bo ob podobah vendarle postal, pa bo deležen njihove druge plasti: nadstrukture z detajli. Časopisna karikatura pogosto nagovarja oba pogleda: hitrega in počasnega.

Kustos: Jure Stojan

Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.