Na vsebino
Razstava ilustracij Ančke Gošnik Godec, Zvonka Čoha, Jelke Godec Schmidt in Ane Zavadlav

Tristo zajcev

od 18. jun 2020 do 17. jan 2021, od 10:00 do 18:00, Peterokotni stolp, Ljubljanski grad

Razstava Tristo zajcev je odmev istoimenske knjige slovenskih ljudskih pravljic, ki je lani izšla pri založbi Mladinska knjiga ob stoti obletnici rojstva dr. Milka Matičetovega, najpomembnejšega zbiralca in raziskovalca ustnega ljudskega izročila na Slovenskem. Pravljice je iz njegovega bogatega gradiva poiskala, prepoznala in preoblekla pripovedovalka Anja Štefan. Knjiga je zelo bogato ilustrirana s podobami Ančke Gošnik Godec, Zvonka Čoha, Jelke Godec Schmidt in Ane Zavadlav.

Nekatere podobe so bile že objavljene, tudi večkrat, nekatere pa so nastale prav za to knjigo. Izbor ilustracij je zdaj mogoče videti na tej razstavi.

Tako, kot so se skozi čas ustno prenašale pravljice, ko je vsak pripovedovalec kaj malega izpustil, kaj malega dodal, nekdo jih je pripovedoval bolj robato, nekdo prefinjeno z izbranim jezikom, nekdo z veliko humorja ali pa z veliko dramatičnosti, tako si tudi ilustratorji vzamejo svoj delček svobode pripovedovanja. A v tem je čar ljudskih pravljic. Celo tako je, da en avtor naslika zgodbico tako, naslednjo pa že čisto drugače. Pri tem ni pomembno vprašanje, kateri način je boljši, pač pa kako natančno povzame bistvo zgodbe, njeno sporočilo in občutja, ki jih poraja. Ko se prepleteta dobra zgodba in čudovita podoba, je to umetniški užitek tako za otroke kot odrasle. Umetnine se zapišejo v spomin generacij otrok, zato se tudi odrasli vedno znova radi vračamo k njim.


Kustos razstave: Pavle Učakar

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga.

 

Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.

Pokrovitelj razstave Tristo zajcev

  • Triglav