Na vsebino

Grajski dnevi 2013 in ostali majski programi

08. april 2013

V nadaljevanju navajamo nekaj več podatkov o osrednjem majskem dogodku na Ljubljanskem gradu – Grajskih dnevih 2013 ter ostalih zanimivih prireditvah, ki jih pripravljamo v maju.

Grajski dnevi 2013:

Ljubljanski grad v mesecu maju obeležuje 16. maj kot Dan gradu; tega dne leta 1905 je namreč mesto Ljubljana pod županom Ivanom Hribarjem odkupilo Ljubljanski grad, ki je tako iz državne prešel v mestno last. Na več dnevni prireditvi, ki jo vsako leto pripravimo okoli tega dne, so obiskovalcem na voljo različne vsebine. Za letošnji maj – med 16. in 19. majem – ponujamo na različnih lokacijah na Gradu pester nabor brezplačnih vsebin za vso družino: kaligrafsko delavnico, grajski potep z e-zmajčkom, razstavo otroških likovnih del, Iskanje zmajevega zaklada, Dan odprtih vrat, vodene oglede po gradu in razstavi Slovenska zgodovina, Druženje z lutko, Srednjeveški tabor in lokostrelska animacija.

Ob tem pa smo pripravili tudi dve spremljevalni prireditvi z vstopnino: 11. maja ob 19. uri v Stanovski dvorani Ansambel Cortesía z gosti, koncert srednjeveške in renesančne glasbe s plesom v stilnih kostumih in 18. maja ob 20. uri v Palaciju peti tematski plesni večer na Ljubljanskem gradu - Grajski ples.

Glasba:

- na tretjem koncertu iz cikla Janez Dovč z gosti na Ljubljanskem gradu bosta nastopila odlična vokalistka Brina Vogelnik in harmonikar Janez Dovč. »Svet vmes« je naslov koncerta, ki bo 22. maja ob 19. uri v Grajski kapeli sv. Jurija.

- Ansambel Vagantes pa se nam bo na koncertu z naslovom Orient sreča Okcident predstavil z grško, turško, romunsko in arabsko glasbo. Koncert bo 23. maja ob 20. uri v Stanovski dvorani.

Peš iz mesta na Ljubljanski grad – ob svetovnem dnevu športa:

V petek, 31. maja 2013, ob svetovnem dnevu športa, na Ljubljanskem gradu organiziramo vodstva po sprehajalnih poteh, ki vodijo na Ljubljanski grad; nekatere so starodavne, druge novejše, nekatere namenjene širši javnosti in druge predvsem bližnjim stanovalcem. Za obiskovalce smo izbrali tri najzanimivejše poti, po katerih jih bodo peljali naši izkušeni vodniki. Tekom sprehoda po grajskem pobočju bo obiskovalec lahko odkril marsikatero zanimivost in zgodbo, ki se skriva v imenih ulic, trgov in posameznih hiš, ki so na poti do grajskih vrat. Vstop prost.

Za otroke:

poleg najrazličnejših prireditev, ki bodo za najmlajše potekale v okviru Grajski dni 2013, bo tudi v maju, drugo soboto v mesecu na sporedu Pravljično-ustvarjalno srečanje; 11. maja ob 11. uri bo na sporedu makedonska pravljica Nema morska carica, ki ji bo sledila ustvarjalna delavnica.

Razstave:

aprila sta svoja dela na ogled postavila dva makedonska umetnika, katerih dela si bo mogoče ogledati tudi v maju; slikarka Tanja Balać z razstavo Prostorske distance v Galeriji »S«, slikar Todorče Atanasov pa z razstavo Ikone brezčasja v Peterokotnem stolpu. Vstop je prost.