Na vsebino

Cikel predavanj Ljubljana v ljudski kroniki in ostali dogodki na Ljubljanskem gradu

05. februar 2013
Avtoportret, olje na platnu

Ljubljanski grad v prihodnjem tednu začenja s ciklom predavanj “Ljubljana v ljudski kroniki”.

Vsebina predavanj bodo drobci iz ljubljanskega ljudskega spomina – pripovedi, šege, pregovori, reki, narodne noše ... V njih je skrita preteklost našega mesta, taka, kot si jo je zapomnilo ljudstvo.

V ljudski pripovedi, ki je stoletja prehajala iz roda v rod, je marsikaj, česar zgodovinarji ne najdejo v zapisanih dokumentih. Predavateljica Dušica Kunaver, profesorica angleščine in ruščine, zbiralka slovenske ljudske dediščine in pisateljica, je o slovenskem ljudskem izročilu, o anglistiki, pedagogiki in alpinizmu napisala več sto knjig.

Prvo predavanje bo na sporedu v četrtek, 14. februarja z naslovom »Ljubljana v ljudskem ogledalu«. Naslednji dve pa sledita 21. februarja na temo »Razgledi z Ljubljanskega gradu – po ljudski dediščini« in 28. februarja »Ljubljanica pripoveduje stare zgodbe«. Vsa predavanja bodo ob 18. uri v Modri dvorani Ljubljanskega gradu. Cena vstopnice za posamezno predavanje je 3,00 € in 2,00 € za dijake, študente in upokojence.

 

Prihodnji teden bo Ljubljanski grad še v znamenju dveh praznikov (pusta in valentinovega), in sicer:

- v ponedeljek, 11. februarja 2013 ob 18. uri v Galeriji »S« otvarjamo fotografsko razstavo »Maske danes, obrazi jutri«, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Razstava predstavlja delček bogate karnevalske kulture slovenskih mest in trgov 20. stoletja. Razstavljene fotografije osvetljujejo pustno dogajanje šestih slovenskih mest; ohranjene fotografije pa so z leti postale hkrati tudi odlična vizualna pričevanja, zapisi dejanskih družbenih in krajevnih dogajanj. Prepustimo se času, ko si pustne šeme obrišejo prah s svojih oblačil, si znova nadenejo maske ter nas popeljejo v »narobe svet«. Razstava bo na ogled med 12. februarjem in 31. marcem, vsak dan med 10. in 18. uro. Vstop je prost.

- Valentinovo bomo obeležili s tematsko ustvarjalno delavnico – Valentinova delavnica, kjer bomo izdelovali rože iz krep papirja in srčke. Delavnica je namenjena širšemu krogu obiskovalcev – tistim, ki svoj čas radi preživljajo aktivno: staršem in starim staršem ter njihovim otrokom in vnučkom. Potekala bo 14. februarja 2013 ob 11. uri v Beli dvorani Ljubljanskega gradu. Cena vstopnice je 3,00 €.

- v znamenju valentinovega praznika pa bo potekal tudi februarski plesni večer; tretjo soboto v mesecu so na Gradu na sporedu tematski plesni večeri. 16. februarja ob 20. uri bo v Stanovski dvorani na sporedu Valentinov ples. Cena vstopnice je 9,00 €.

- pregledna slikarska razstava Franceta Slane, prirejena ob 60-letnici umetnikove prve samostojne javne predstavitve, zajema širok izbor del predvsem iz bogato natrpanega slikarjevega domačega ateljeja in je torej – če že ne študijsko retrospektivna – temeljito razvidna vsaj v omejenem okviru, ki pa vendar predpostavlja celovit pogled na ustvarjalno celoto. Otvoritev razstave bo v sredo, 20. februarja 2013, ob 19. uri v Stanovski dvorani in Palaciju, kjer bo na ogled do 10. marca 2013, vsak delavnik med 10. in 18. uro. Cena vstopnice je 3,00 € in 2,00 € za dijake, študente in upokojence.