Na vsebino

Poletno dogajanje na Ljubljanskem gradu

10. junij 2013

Srednjeveška trdnjava, simbol slovenske prestolnice, najbolj obiskana kulturno-turistična točka v mestu, ki jo vsako leto obišče okoli milijon domačih in tujih obiskovalcev

Alma M. Karlin; Foto: Ana Baraga


Srednjeveška trdnjava, simbol slovenske prestolnice, najbolj obiskana kulturno-turistična točka v mestu, ki jo vsako leto obišče okoli milijon domačih in tujih obiskovalcev, tudi za letošnje poletje - ob turistični ponudbi, pripravlja pester kulturno-umetniški program.

- Po lanski razstavi fotografij Steva McCurryja letos nadaljujemo s sklopom razstav na temo lepote in čudes narave, kultur in narodov sveta; tokrat se bo s svojimi indijskimi fotografijami ter fotografijami o skrivnosti reke Ljubljanice predstavil slovenski fotograf mednarodnega slovesa, Arne Hodalič. Razstava Njegovih 25 let Indije & Skrivnosti Ljubljanice na straneh National Geographica bo na ogled v Stanovski dvorani in Palaciju do  1. 9. 2013.

- Kolo, 5200 let je naslov razstave, ki govori o najstarejšem kolesu na os na svetu, ki je bil najden v Sloveniji. Temeljna razstava je na ogled v Mestnem muzeju, umetniška instalacija Kolo – simbol razvoja, Ljubljanski grad – simbol prestolnice, pa v Kazematah Ljubljanskega gradu do 15. 9. 2013.

- Življenjska zgodba nenavadne ženke, pisateljice, svetovne popotnice, raziskovalke in svetovljanke Alme M. Karlin, bo v prostorski postavitvi na ogled v Peterokotnem stolpu do 1. 9. 2013.

- Pod zvezdnim nebom se bodo na grajskem dvorišču odvili tradicionalni dogodki; med 25. 7. in 17. 8. Film pod zvezdami, med 21. in 24. 8. festival stand-up komedije Panč, med 27. 8. in 1. 9. pa Komedija pod zvezdami

- Domače in tuje obiskovalce bodo med junijem in septembrom, vsako soboto ob 11. 30 z Razglednega stolpa »pozdravili« Grajski piskači, vsako nedeljo v juliju in avgustu pa bo v grajskem parku potekal Srednjeveški tabor. V zavetju grajskih kostanjev med junijem in septembrom, vsak petek, soboto in nedeljo, poteka Knjižnica pod krošnjami.

- Za najmlajše obiskovalce bosta tudi v juliju in avgustu na sporedu pravljično-ustvarjalni srečanji; vsako drugo soboto v mesecu ob 11. uri prebiramo grajske pravljice in ustvarjamo pravljične like. 13. 7. bo na sporedu hrvaška pravljica Mala vila, 10. 8. pa irska pravljica Jamie in mlada gospa.