Na vsebino

Novi Orfej na Ljubljanskem gradu

13. maj 2013


Ljubljanski grad v prihodnjem tednu začenja s prvim koncertom iz cikla Novi Orfej, v katerem si podajata roko Orient in Okcident, evropska stara glasba in glasbe sveta, klasična, jazz in ljudska izročila. Pri tem si izvajalci spoštljivo prizadevajo za glasbeno avtonomijo posameznih izročil tudi z izborom ustreznih glasbil, da bi z njimi dosegli resnično urbano simfonijo.

V četrtek, 23. maja 2013, ob 20. uri bo na sporedu koncert grške, arabske, turške in romunske glasbe. Nastopil bo ansambel Vagantes, ki deluje v okviru širše glasbene skupine in neodvisne izobraževalne ustanove Nova Schola Labacensis. Pod vodstvom glasbenika in filozofa Borisa Šinigoja se posveča popotnemu raziskovanje in nadčasnemu soočanju različnih glasbenih izročil Vzhoda in Zahoda.

Drugi dogodek tega cikla pa bo na sporedu v juniju; 18. junija 2013, in sicer z glasbeno-plesno predstavo za pevko, plesalko flamenka in osem instrumentalistov z naslovom »Stara glasba in novi flamenko«. Predstava povezuje izvirne zgodovinske vzgibe flamenka v očarljivo glasbeno plesno pahljačo. Temperamentna, scensko zasnovana predstava edinstvenega ljubljanskega in slovenska ansambla za zgodnejšo glasbo Nova Schola Labacensis z nadarjeno plesalko novega vala flamenka pri nas, Urško Centa.