Na vsebino

Aprilski programi na Ljubljanskem gradu

12. marec 2013
Cikel predavanj, 1. predavanje: Potres 1895; Foto: dokumentacija MGML


Aprila na Ljubljanskem gradu pripravljamo nov zanimiv cikel tematskih predavanj, nadaljujemo s programi za otroke, s plesnimi večeri, na sporedu bosta koncerta glasbenih ciklov Janez Dovč z gosti in Zvoki klasike ter dve otvoritvi razstav.

Vljudno vas prosimo za najavo dogodkov v vaših medijih in vabljeni, da nas obiščete:

Cikel predavanj »Ljubljana na pragu 20. stoletja«; v aprilskem ciklu predavanj na Ljubljanskem gradu se bomo vrnili dobrih 110 let v preteklost – v čas, ko na ljubljanskih ulicah še ni bilo električne razsvetljave in ko po njih še ni bilo slišati tramvaja … Slovensko prestolnico sta ob koncu 19. stoletja zaznamovala predvsem velikonočni potres 1895 in županovanje Ivana Hribarja. Na treh predavanjih iz cikla »Ljubljana na pragu 20. stoletja« bomo izvedeli, kako so se so se Ljubljančani sprijaznili z novostmi v vsakdanjem življenju na prelomu stoletja, kako si je vsestransko kariero ustvaril Ivan Hribar ter kakšno arhitekturno in urbanistično podobo je dobilo mesto po katastrofalnem potresu. Prvo predavanje bo 4. aprila z naslovom »Modernizacija vsakdanjega življenja v popotresni Ljubljani«; predaval bo dr. Andrej Studen. Drugo predavanje »Ivan Hribar« bo 11. aprila s predavateljem dr. Igorjem Grdino. Zanje, z naslovom »Arhitektura in urbanizem popotresne Ljubljane«, pa bo na sporedu 18. aprila 2013; predavatelj dr. Peter Krečič. Vsa predavanja bodo na sporedu v Modri dvorani ob 18. uri. Vstopnina za posamezno predavanje je 3,00 €.

 

Glasba:

- drugi koncert glasbenega cikla Janez Dovč z gosti na Ljubljanskem gradu nosi naslov »Desetletje«. Nastopila bo namreč glasbena skupina Jararaja, ki je nastala pred desetletjem iz ljubezni do glasbe in rajanja. Zasedba Gregor Budal - klarinet in glas, Vasilij Centrih – violina in glas, Janez Dovč – harmonika in glas ter Petra Trobec – kontrabas in glas, bo s koncertom obeležila prvih deset let delovanja. Gosta na koncertu bosta Sergej Ranđelović – tolkala, vokal in Gregor Volk – kitara in vokal. Obeta se torej pravi koncert »jara rajanja«. V Kazemateh na Ljubljanskem gradu, 16. aprila ob 19. uri. Vstopnina: 10,00 € in 7,00 € (dijaki, študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb).

- drugi koncert glasbenega cikla Zvoki klasike 2013 pa na aprilskem koncertu gosti mojstra črno-belih tipk – Eugena Indjica, pianista rusko-srbskih korenin, ki ga je najprej zaznamoval ameriški, nato pa romanski glasbeni svet. Njegov recital z deli Chopina, Schumanna in Liszta bo pravi posladek za vse romantično razpoložene ljubitelje klasične glasbe. V Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu, 17. aprila ob 19. uri. Vstopnina: 10,00 € in 7,00 € (dijaki, študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb).

Za otroke:

- četrto Pravljično-ustvarjalno srečanje z naslovom Ukanjena deklica – albanska pravljica. Na sporedu bo 13. aprila 2013 ob 11. uri v Friderikovem stolpu. Nekoč je živelj kralj, ki je bil že prestar za vojskovanje, ko mu je kralj sosednje dežele napovedal vojno. Smola je bila, da ni imel sina, ki bi ga poslal vojskovat; imel je le tri hčere. Vse so ga hotele nadomestiti, uspelo pa je najmlajši. A s tem se zgodba šele začne. Da bi se tudi srečno končala, je potrebnih še veliko zapletov in dogajanja … Čarobni vrč je imel pomembno vlogo pri zapletu naše zgodbe, zato si ga bodo otroci na delavnici, ki bo sledila pravljici tudi sami izdelali in ga prav kraljevsko okrasili. Cena vstopnice je 3,00 €.

- v času prvomajskih počitnic, pa smo za dva dneva – 29. in 30. aprila pripravili ustvarjalni delavnici, ki bosta povsem »zmajsko obarvani«. V času skupnega druženja se bomo povsem posvetili tej prijazni zverini, ki domuje na najvišji točki v mestu. V ponedeljek, 29. aprila, se bomo napotili po zmajevih sledeh in raziskali grad, sledili bomo njegovim sporočilom in reševali naloge, ki nam jih bo dal zmaj – z namenom, da odkrijemo grajski zaklad. Ko ga bomo našli, se bomo povzpeli v Friderikov stolp in si iz škatel za jajca in barvnega papirja izdelali lutko – zmaja. V torek, 30. aprila, pa bomo pobliže spoznavali zmaje, ki se pojavljajo v različnih kulturah po svetu, še posebej se bomo posvetili tistemu, ki ga imamo v prestolnici – ljubljanskemu zmaju. Na ogledu grajskih prostorov bomo skušali najti njegova skrivališča. Potem ko bomo slišali pravljico Zmajeva skrivnost, si bomo izdelali še papirnatega zmaja na veter, ga lično okrasili ter ga – če nam bo vreme dopuščalo – tudi preizkusili. Delavnici bosta potekali med 10.30 in 13.30, vstopnina je 3,00 € za posamezni dan. Počitniške delavnice so namenjene starejšim predšolskim otrokom ter učencem prve triade osnovnih šol.

Ples:

- tematski plesni večer, ki jih Ljubljanski grad organizira vsako tretjo soboto v mesecu, bo aprila v znamenju slovenske popevke. »Ples slovenskih popevk« je naslov plesnega večera, ki bo 20. aprila 2013, ob 20. uri v Stanovski dvorani in Palaciju. Če ne veste, na koliko slovenskih popevk je mogoče zaplesati angleški valček, dunajski valček, čačača in vse ostale južnoameriške plese, bo pravi odgovor aprilski plesni večer na Ljubljanskem gradu. Cena vstopnice je 9,00 €.

 

Na ogled dve novi razstavi:

- makedonska akademska slikarka Tanja Balać je diplomirala leta 1991 na Oddelku za slikarstvo pri Fakulteti za likovno umetnost v Skopju, kjer je v letu 2008 tudi magistrirala. Leta 2003 je bila na študijskem obisku v Parizu. Od leta 2006 je predsednica Društva likovnih umetnikov Makedonije – DLUM. Živi in dela v Skopju. Njena razstava, ki nosi naslov Prostorske distance, bo na ogled v Galeriji »S« na Ljubljanskem gradu, med 11. aprilom in 16. junijem 2013, vsak dan med 9. in 21. uro. Vstop je prost. Otvoritev bo 10. aprila ob 19. uri. Vljudno vabljeni.

- akademski slikar Todorče Atanasov je diplomiral leta 1977 na Akademiji za likovno umetnost (ALU) v Ljubljani pri prof. Janezu Berniku, končal pa je tudi specialko za grafiko pri prof. Bogdanu Borčiču. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter bil večkrat nagrajen doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani. Njegova razstava na Ljubljanskem gradu z naslovom Ikone brezčasja, bo na ogled v Peterokotnem stolpu med 18. aprilom in 2. junijem 2013, vsak dan med 9. in 21. uro. Vstop je prost. Otvoritev bo 17. aprila ob 19. uri. Vabljeni.

 

Poletni odpiralni in obratovalni časi na Ljubljanskem gradu:

s 1. aprilom Ljubljanski grad prehaja na poletne odpiralne in obratovalne čase: Grad bo odprt med 9. in 23. uro, v teh urah bo obratovala tudi tirna vzpenjača. Info center, Virtualni grad, Razgledni stolp, razstava Slovenska zgodovina, Kaznilnica in aktualne razstave pa bodo na odprti med 9. in 21. uro. Poletni odpiralni in obratovalni časi veljajo med 1. aprilom in 30. septembrom.