Na vsebino

Martinovo na Ljubjanskem gradu

06. november 2013


Grajska žametovka, potomka najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, je bila na Ljubljanskem gradu posajena leta 1990, kot znak prijateljstva med mestoma Maribor in Ljubljano.

Leta 2001 smo dobili prvi pridelek, liter žlahtnega vina, ki je bil javno predstavljen na »mestnem martinovanju« na Ljubljanskem gradu, 11. novembra 2002 v treh stekleničkah 0,375 litra. Od takrat naprej ima tudi Ljubljanski grad svojo vinsko zgodbo. Prirejamo pomladno rez, trgatev in za vsakega pridelovalca vin najlepši praznik, ko se mošt spremeni v vino – martinovanje. 

Dan sv. Martina bomo počastili tudi na tradicionalnem grajskem martinovanju. Za vse domače in tuje obiskovalce gradu smo v ponedeljek, 11. novembra 2013, s pričetkom ob 11. uri in 11 minut, kot veleva staro izročilo, pripravili grajsko martinovanje. K pokušini vin na stojnicah smo povabili vinarje iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije (Podravske, Posavske in Primorske). V znamenju martinovega bo ta dan tudi grajska kulinarika, dišalo bo pa bo tudi po domači belokranjski pogači, kostanjih in dobrih sirih. Prireditev bo obarvana z nastopom Akademske folklorne skupine France Marolt. Potekala bo na Grajskem dvorišču do 16. ure, vstop je prost.

V primeru slabega vremena prireditev odpade.