Na vsebino

Zaključek glasbenega cikla Zvoki klasike na Ljubljanskem gradu z dvema koncertoma v novembru

22. oktober 2013


Druga sezona glasbenega cikla Zvoki klasike se novembra zaključuje z dvema koncertoma, ki bosta na sporedu 5. in 26. novembra 2013, vsakič ob 19. uri v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.

- 5. novembra ob 19. uri se nam bo predstavil harmonikar Klemen Leben, ki s svojimi prepričljivimi nastopi klasične in sodobne glasbe potrjuje, da je harmonika vse bolj priljubljen inštrument. Rojen leta 1983 v Ljubljani, je študiral na znameniti Akademiji za glasbo Jan Sibelius v Helsinkih ter na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt Weimar, kjer je mojstrski študij končal z »bravurozno umetniško stvaritvijo«. Udeležil se je več nacionalnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je praviloma posegal po najvišjih mestih. V maju 2009 je zmagal na prestižnem tekmovanju koncertnih harmonikarjev na 46. mednarodnem harmonikarskem tekmovanju v Klingenthalu v vzhodni Nemčiji. Na dosedanji glasbeni poti je krstno izvedel že lepo število del in koncertiral v imenitnih evropskih in severnoameriških kulturnih prestolnicah. Je tudi gost uglednih festivalov doma in na tujem. Njegovi posnetki bogatijo arhive uglednih radijskih in televizijskih hiš (RTV Slovenija, Deutschlandradio Kultur, ZDF, SWF, ORF, MDR …). Izmed mnogih odličnih kritik domače in tuje strokovne javnosti se najraje spominja besed akademika Lojzeta Lebiča o izvedbi skladbe Rej: »Poustvaritev je bila pravi sijaj!«

Na tokratni koncertni spored je uvrstil dela: Johna Bulla, Domenica Scarlattija, Josepha Haydna, Harrija Vuorija in krstno izvedba dela La scuola dell'ascolto Georga Katzerja.

 

- Zadnji koncert letošnjega cikla, 26. novembra ob 19. uri, pa prinaša srečanje z odličnim slovenskim violončelistom Galom Faganelom, ki živi in dela v Združenih državah Amerike. Študiral je v tujini in danes je priznani profesor violončela na Univerzi v Severnem Koloradu. V svojem repertoarju ima tudi vrsto slovenskih del. Je prvonagrajenec več mednarodnih tekmovanj. Na recitalu v svojem domačem mestu se bo predstavil s prijateljem, odličnim pianistom Calebom J. Harrisom.

Na koncertni spored sta uvrstila dela L. van Beethovna (Sonata v C-duru, op. 102, št. 1), F. Mendelssohn-Bartholdyja (Sonata za violončelo in klavir v B-duru, op. 45), B. Martinůja (Variacije na slovaško temo) in J. Brahmsa (Sonata za violončelo in klavir v F-duru, op. 99).

Obeta se lep glasbeni večer in zaključek koncertnega cikla.