Na vsebino

Instalacija Roberta Morrisona na ogled na Ljubljanskem gradu

05. september 2013

Od prihodnje srede, 11. septembra, pa do 3. novembra 2013 bo v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu na ogled instalacija ameriškega kiparja in konceptualnega umetnika Roberta Morrisona.

Od prihodnje srede, 11. septembra, pa do 3. novembra 2013 bo v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu na ogled instalacija ameriškega kiparja in konceptualnega umetnika Roberta Morrisona.

Robert Morris je ameriški kipar, konceptualni umetnik in pisatelj. Rodil se je leta 1931 v Kansas Cityju v ameriški zvezni državi Misuri. Velja za enega najpomembnejših umetnikov in hkrati teoretikov minimalizma, pomembno pa je prispeval tudi k razvoju performansa, landarta in umetniških instalacij. Od leta 1959 živi in dela v New Yorku.

Delo Iz dnevnikov 1961–1967/ From the 1961–1967 Notebooks, ki je del zbirke Mednarodnega grafičnega likovnega centra, je nastalo kot site-specific instalacija v produkciji 25. mednarodnega grafičnega bienala leta 2003. Prikazuje reprodukcije risb iz umetnikovih beležnic, nastalih med letoma 1961 in 1967. Večina teh risb nikoli ni doživela realizacije ali pa so bile realizirane le deloma. Risbe iz beležk so bile povečane na želeno velikost in odtisnjene v črni barvi na polprozorno tkanino dimenzij 4000 x 3000 mm v tehniki sitotiska. Delo je, pod umetnikovim nadzorom, odtisnil tiskarski mojster v grafičnih ateljejih MGLC. Delo je bilo prvič razstavljeno v atriju Narodnega muzeja Slovenije, tako da je po obliki sugeriralo beležnico in se je gledalec lahko prosto sprehajal med njenimi stranmi. Po končani razstavi je avtor vseh štirinajst »listov« iz beležnice poklonil zbirki Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Izbor »listov« je bil nazadnje na ogled pred dvema letoma v muzeju KUMU Talin, na razstavi Mapiranje, ki jo je pripravil Mednarodni grafični likovni center na povabilo Grafičnega trienala v Talinu. Narava dela je taka, da lahko zaživi le v specifičnih okoljih, saj njegova komunikativnost zahteva posebno vrsto branja.

Mag. Breda Škrjanec

Za obiskovalce je obisk razstave brezplačen.