Na vsebino

Vasko Atanasovski z gosti

25. februar 2014

Glasbeni cikel Gost z gosti na Ljubljanskem gradu, ki temelji na tradiciji ljudske dediščine in uglaševanju le-te s sodobnim avtorskim izrazom, stopa v svojo četrto sezono. Po vokalistki Bogdani Herman in dveh virtuozih na harmoniki – Juretu Toriju in Janezu Dovču je selektor v letu 2014 virtuozni pihalec, pevec in skladatelj Vasko Atanasovski, ki velja za enega najbolj kreativnih in mnogostranskih slovenskih skladateljev in glasbenikov.

Skupaj z gosti, ki jih je povabil k sodelovanju nam pripravlja pet zanimivih, očarljivih, virtuoznih popotovanj po glasbenem svetu. Prvi koncert ob slovenskem prazniku zaljubljencev – gregorjevem, 12. marca 2014.

Na uvodnem koncertu cikla, ki bo v sredo, 12. marca 2014, na dan ko Slovenci praznujemo praznik zaljubljencev, bo nastopil z Godalnim kvintetom. Skladatelj in glasbenik Vasko Atanasovski se precej rad zateka h godalom. Strasten in hkrati sublimen skladatelj nam poklanja glasbo magičnih zvočnih pokrajin sonca in vode, ognja in ledu. Violinska hrepenenja se prepletajo z iskrivimi solističnimi vložki mogočnega virtuoza, ki ga odlikuje edinstven izraz, nabit z energijo. Prisluhnili bomo očarljivi, strastni in sanjski glasbi Vaska Atanasovskega, pa tudi priredbam slovenske in makedonske ljudske glasbe. Godalni kvintet sestavljajo vrhunski glasbeniki, vsi vodilni člani orkestra Slovenske filharmonije: Janez Podlesek, Oliver Dizdarević, Tomaž Malej, Klemen Hvala in Petar Brčarević.

Drugi koncert – 15. aprila 2014 prinaša virtuozno in občuteno srečanje Balkana in Mediterana. Virtuozni in energični dvojec Vasko Atanasovski in Simone Zanchini – vsestranska glasbenika in skladatelja, vpeta v raznorodne glasbene svetove, od klasike prek jazza v ljudske in avantgardne godbe – se bosta predstavila z avtorskimi skladbami kot duo. V dialogu značilnih ritmov Makedonije, kjer ima Vasko Atanasovski svoje korenine, ter swinga in groova eklektičnega italijanskega vagabunda nastaja poliritmija, ki je eksplozivna in zabavna glasbena mešanica.

Na tretjem koncertu – 20. maja 2014 se Vasku Atanasovskemu pridružujeta še virtuoz na bobnih in tolkalih Marjan Stanič ter izjemen, eklektičen kitarist Dejan Lapanja. Zasedba treh izjemnih mednarodno uveljavljenih slovenskih glasbenikov je spomladi 2012 izdala znameniti album »Come To Me«, še precej pa je svež tudi njihov album »Feel«. Obe izdaji sta prejeli izjemne kritike in močno zaznamovali slovenski in tudi tuji glasbeni prostor. Na koncertu na Ljubljanskem gradu bodo prvič izvedli repertoar na akustičnih glasbilih. To bo skladbam dalo povsem drugo zvočno podobo.

Jesensko nadaljevanje cikla, četrti koncert 21. oktobra – ponuja kontemplativno in strastno srečanje s tradicijo.  V zasedbi Arhai, ki je zmes intimnega, arhaičnega in plemenitega zvoka gotske harfe, pihal, tolkal in vokala, se bodo trije raznorodni glasbeniki sprehodili skozi magične zvoke afriških uspavank, starih angleških balad, tradicionalne glasbe Švedske, Slovenije, Bolgarije do avtorskih skladb in minimalističnih fraz, ki vodijo v odprto formo improvizacije. Poleg Atanasovskega zasedbo sestavljata še glasbenika mlajše generacije: Zvezdana Novaković ter Matija Krečič, prav tako izjemen violinist in skladatelj.

Glasbeni cikel pa Vasko Atanasovski zaključuje v zasedbi Musica Cubicularis,in sicer 1. decembra 2014. Kako zveni glasba renesančnih skladateljev iz 16. stoletja na sopranskem saksofonu oziroma kako zvenijo sodobne skladbe Vaska Atanasovskega na viola da gambi? Kako danes slišimo pol tisočletja stare zapise improvizacij oziroma kakšna je intuitivna igra sodobnih čembalistov? Kakšen zvok in okus dobimo, če se sreča predhodnik klavirja z glasbilom, ki so ga iznašli šele v 19. stoletju? Kako se na odru začutijo mojstri stare glasbe in transžanrski improvizator? Vse to in več nam ponuja glasbena skupina mednarodno priznanih slovenskih glasbenikov – Vasko Atanasovski, Tomaž Sevšek in Domen Marinčič.

V prodaji so že vstopnice za posamezni koncert; cena je 10,00 € za odrasle in 7,00 € za dijake, študente in upokojence, za celoten petih koncertov pa 40,00 € za odrasle in 28,00 € za dijake, študente in upokojence. Vstopnice so v prodaji v Info centru na Ljubljanskem gradu, spodnji postaji vzpenjače, na www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …).

Prihodnji teden pa nadaljujemo z glasbenim ciklom Mia Žnidarič s prijatelji. Po razprodanem uvodnem koncertu v Palaciju v februarju, se bo na drugem, marčevskem koncertu Mii Žnidarič pridružila hrvaška glasbenica Zdenka Kovačiček, ki velja na Hrvaškem za eno najpomembnejših glasbenih osebnosti. Naslov koncerta »Predanost glasbi« zagotovo zaznamuje obe glasbeni ustvarjalki, tako Mio Žnidarič, ki že več kot dve desetletji v Sloveniji neguje jazzovsko glasbo, kot tudi Zdenko Kovačiček, ki nastopa že celih 57 let. Glasbenicama se bodo na odru pridružili še člani Steve Klink Tria. 6. marca 2014 ob 20. uri v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.