Na vsebino

Februarja na Ljubljanskem gradu tudi z novim glasbenim ciklom Mia Žnidarič s prijatelji

08. januar 2014


Februarski kulturno-umetniški programi na Ljubljanskem gradu se začenjajo s sodelovanjem na 6. festivalu Bobri, nadaljujejo z obeleževanjem kulturnega praznika, s prvim koncertom novega glasbenega cikla Mia Žnidarič s prijatelji, z otvoritvijo zanimive fotografske razstave Pod poncami, drugim plesnim večerom v tem letu ter ustvarjalnimi delavnicami za otroke v okviru zimskih počitnic.

 

Ljubljanski grad na 6. festivalu Bobri:

- v letošnjem letu v februarju sodelujemo z dvema dogodkoma: 5. februarja ob 16. uri z ustvarjalno delavnico Iz ruševin Emone je zrasel Ljubljanski grad, 8. februarja ob 11. uri pa s pravljično-ustvarjalnim srečanjem Šmentani zobobol. Obe prireditvi sta brezplačni. Do zasedbe prostih mest sprejemamo rezervacije v Info centru na Ljubljanskem gradu.

 

Prešernov dan na Ljubljanskem gradu:

- ob obeleževanju slovenskega kulturnega praznika vsako leto na Ljubljanskem gradu ponudimo brezplačne stalne vsebine, to so: Razgledni stolp, Virtualni grad in razstava Slovenka zgodovina. Dodatno pa smo pripravili še nekaj vodenih ogledov, prav tako brezplačno, in sicer: ob 11., 13. in 17. uri vodstva po Gradu v slovenskem jeziku, ob 15. uri pa v angleškem jeziku ter ob 12. in 14. uri v slovenskem jeziku po razstavi Slovenska zgodovina, ob 16. uri pa po tej razstavi v angleškem jeziku.

 

Koncertni cikel Mia Žnidarič s prijatelji na Ljubljanskem gradu:

- Mia Žnidarič, prva dama slovenskega jazza, pripravlja cikel štirih koncertov na Ljubljanskem gradu, na katerih se bo občinstvu med februarjem in majem predstavila s štirimi različnimi programi ter svojimi prijatelji: vokalistom in pianistom Urošem Perićem, znamenito hrvaško pevko Zdenko Kovačiček, virtuozom na kitari Primožem Grašičem ter pesnikoma Milanom Deklevo in Ferijem Lainščkom.

Na prvem koncertu, ki bo 13. februarja ob 20. uri v Stanovski dvorani, se bo Mii Žnidarič kot gost pridružil pevec in pianist Uroš Perić, ki je zaslovel s svojimi odličnimi interpretacijami skladb iz zlate dobe bluesa, soula in jazza.

Na ogled nova fotografska razstava v Galeriji »S« - Pod poncami:

razstava, s katero bomo zaznamovali 80-letnico prve velike skakalnice v Planici iz leta 1934, prikazuje izbor 67 fotografij iz bogatih fotografskih zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije iz obdobja med letoma 1934 in 1990. Fotografije predstavljajo zgodovinski utrip Planice v omenjenem obdobju in med drugim ponujajo poglede na skakalnice, njihove konstruktorje in skrbnike, različna tekmovanja, smučarske skakalce in trenerje, sodnike, funkcionarje iz sveta smučarskih skokov, politike, planiške delavce in obiskovalce. Obdobje od začetkov planiške skakalnice do skoraj konca 20. stoletja bosta osvetlila še širši nabor fotografij iz bogatih muzejskih fotografskih zbirk v videoprojekciji in filmsko gradivo iz Arhiva Republike Slovenije, pridih humorja pa bodo razstavi dodale karikature na temo planiških skokov umetnika Bineta Roglja, nekdanjega uspešnega skakalca.

Razstava bo za obiskovalce na ogled med 13. februarjem in 13. aprilom, vsak dan med 10. in 18. uro, vstop je prost.

Valentinov ples:

- 15. februarja ob 20. uri na Ljubljanski grad vabljeni vsi ljubitelji dobre plesne glasbe in plesnih korakov. Drugi plesni večer v letu 2014 bo v znamenju praznika zaljubljencev – Valentinovega.

Zimske počitniške delavnice:

Zimske počitnice so čas, ko se zima počasi poslavlja, in čas pričakovanja pusta, ki ga bomo letos dočakali nekoliko pozneje. Prav zimi in pustu bodo posvečene počitniške delavnice na Ljubljanskem gradu. Na delavnicah bomo dobro spoznali Ljubljanski grad in se zabavali v družbi grajskega zmajčka Francija. Prvi dan, 17. februarja bomo izvedeli, s kakšnim namenom je bil grad zgrajen in kaj vse se je z njim in na njem dogajalo v preteklosti, ter si izdelali snežno kroglo, v kateri bomo ustvarili detajl iz gradu. Drugi dan, 18. februarja bomo spoznavali srednjeveški čas, navade plemkinj in plemičev, njihova vsakodnevna opravila, kako so se obnašali, kaj so jedli … Na delavnici si bomo izdelali cesarsko krono, ki nam bo lahko prišla prav kot del pustnega oblačila. Zadnji dan druženja, 19. februarja bomo izvedeli, zakaj velja Ljubljanski grad za zmajski grad. Med ogledom grajskih prostorov bomo skušali najti zmajeva skrivališča in sledove, ki jih je za nas pustil zmaj; spoznali bomo legendo o svetem Juriju ter slišali pravljico Zmajeva skrivnost. Ob koncu skupnega druženja bomo izdelali masko zmaja.

Počitniške delavnice so namenjene starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade osnovnih šol. Cena za posamezni dan je 3,00 €, predhodne najave pričakujemo v Info centru na Ljubljanskem gradu.