Na vsebino

Februarski programi za otroke na Ljubljanskem gradu v znamenju zimskih počitnic

10. januar 2014


Februarski programi za najmlajše na Ljubljanskem gradu se začenjajo s sodelovanjem na 6. festivalu Bobri, nadaljujejo z obeleževanjem kulturnega praznika ter ustvarjalnimi delavnicami za otroke v okviru zimskih počitnic.

 

Ljubljanski grad na 6. festivalu Bobri:

-  v letošnjem letu v februarju sodelujemo z dvema dogodkoma: 5. februarja ob 16. uri z ustvarjalno delavnico Iz ruševin Emone je zrasel Ljubljanski grad, 8. februarja ob 11. uri pa s Pravljično-ustvarjalnim srečanjem Šmentani zobobol. Obe prireditvi sta brezplačni. Do zasedbe prostih mest sprejemamo rezervacije v Info centru na Ljubljanskem gradu.

 

Prešernov dan na Ljubljanskem gradu:

- ob obeleževanju slovenskega kulturnega praznika vsako leto na Ljubljanskem gradu ponudimo brezplačne stalne vsebine, to so: Razgledni stolp, Virtualni grad in razstava Slovenka zgodovina. Dodatno pa smo pripravili še nekaj vodenih ogledov, prav tako brezplačno, in sicer: ob 11., 13. in 17. uri vodstva po Gradu v slovenskem jeziku, ob 15. uri pa v angleškem jeziku ter ob 12. in 14. uri v slovenskem jeziku po razstavi Slovenska zgodovina, ob 16. uri pa po tej razstavi v angleškem jeziku.

 

Zimske počitniške delavnice:

Zimske počitnice so čas, ko se zima počasi poslavlja, in čas pričakovanja pusta, ki ga bomo letos dočakali nekoliko pozneje. Prav zimi in pustu bodo posvečene počitniške delavnice na Ljubljanskem gradu. Na delavnicah bomo dobro spoznali Ljubljanski grad in se zabavali v družbi grajskega zmajčka Francija. Prvi dan, 17. februarja bomo izvedeli, s kakšnim namenom je bil grad zgrajen in kaj vse se je z njim in na njem dogajalo v preteklosti, ter si izdelali snežno kroglo, v kateri bomo ustvarili detajl iz gradu. Drugi dan, 18. februarja bomo spoznavali srednjeveški čas, navade plemkinj in plemičev, njihova vsakodnevna opravila, kako so se obnašali, kaj so jedli… Na delavnici si bomo izdelali cesarsko krono, ki nam bo lahko prišla prav kot del pustnega oblačila. Zadnji dan druženja, 19. februarja bomo izvedeli, zakaj velja Ljubljanski grad za zmajski grad. Med ogledom grajskih prostorov bomo skušali najti zmajeva skrivališča in sledove, ki jih je za nas pustil zmaj; spoznali bomo legendo o svetem Juriju ter slišali pravljico Zmajeva skrivnost. Ob koncu skupnega druženja bomo izdelali masko zmaja.

Počitniške delavnice so namenjene starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade osnovnih šol. Cena za posamezni dan je 3,00 €, predhodne najave pričakujemo v Info centru na Ljubljanskem gradu.