Na vsebino

Srečanja s preteklostjo Ljubljane - januarski cikel predavanj na Ljubljankem gradu

06. januar 2014
1. predavanje: Hinko Smrekar: Ivan Cankar, karikatura


Tudi v letu 2014 na Ljubljanskem gradu nadaljujemo s tematskimi predavanji, katerih vsebina je v povezavi z zgodovino Ljubljanskega gradu in mesta pod njim. Prvi cikel predavanj bo v januarju in bo namenjen srečanjem s preteklostjo slovenske prestolnice.

Novinarka in publicistka Darinka Kladnik nam bo predstavila osebnosti in zgodbe, tesno povezane z Ljubljano in Ljubljanskim gradom.

 Cikel predavanj »Srečanja s preteklostjo Ljubljane«

Na prvem predavanju, ki bo 16. januarja 2014, z naslovom Znani Slovenci na Gradu, bomo spoznavali, kateri znani Slovenci in na kakšen način so bili povezani z Ljubljanskim gradom (med njimi najdemo Ivana Cankarja, Ivana Hribarja, Janeza Ciglerja in mnoge druge).

Drugo predavanje Akropola in Šance bomo priredili prav na dan 142. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, 23. januarja 2014 in prav njemu ga bomo posvetili. Spoznali bomo arhitektove uresničene in neuresničene načrte za Grajski grič in Ljubljanski grad. Cikel bomo sklenili 30. januarja 2014 s Pozabljenimi poklici in predstavitvijo nekaterih pozabljenih poklicev; z Gradom povezujemo grajske piskače, rablja in bizoviške perice.

Predavanja se začenjajo vsakič ob 18.30 in potekajo v Virtualnem gradu pod Razglednim stolpom. Cena vstopnice za posamezno predavanje je 3,00 €, za dijake, študente in upokojence pa 2,00 €.