Na vsebino

Poletje na Ljubljanskem gradu: v znamenju Filma pod zvezdami in številnih drugih dogodkov; na ogled tudi tri nove razstave

06. junij 2014
Narodni park Kalahari Gemsbok JAR 4


Poletne dogodke na Ljubljanskem gradu bodo zaznamovale tri nove razstave. V drugi polovici julija prihaja na dvorišče priljubljena prireditev Film pod zvezdami – letni kino na Ljubljanskem gradu. Sicer pa je grajsko dogajanje še zlasti pestro ob koncih tedna. 


Razstave:

Ljubljanski grad se kot neločljivi člen urbanega razvoja Ljubljane pridružuje slavnostnim dogodkom Emona 2000 z razstavami in dogodki, ki se bodo vrstili na več lokacijah. Občasna razstava Urbani razvoj Ljubljane – odkrite plasti mesta, ki bo med 11. junijem in 7. septembrom 2014 na ogled v Kazematah in Peterokotnem stolpu, je nastala v seminarju Fakultete za arhitekturo UL pod mentorstvom prof. Jurija Kobeta, Roka Žnidaršiča in Irene Šinkovec ter v avtorstvu perspektivnih študentov. Na sodoben način predstavlja razvoj mesta s posebnim poudarkom na prostorskih danostih in urbanizmu. Mladi ustvarjalci bodo na neobremenjen način predstavili tudi svoje poglede na mesto v letu 2050.

Razgledni stolp pa bo dobil izhodiščno točko za ogled Ljubljane – stalno razstavo iLjubljana, ki predstavlja nadgradnjo širšega projekta informacijskih točk kulturne dediščine. Z vizurami in pogledom na mesto prikazuje glavne poselitvene preseke v razvoju Ljubljane in usmerja obiskovalce na lokacije v mestu.

National Geographic – petdeset najboljših je naslov fotografske razstave, ki nastaja v sodelovanju z National Geographic Slovenija in katere kustos je Arne Hodalič. Na ogled bo v Galeriji »S« na Ljubljanskem gradu med 8. julijem in 14. septembrom 2014. Revija National Geographic je že 126 let sinonim za najboljše fotografije našega planeta. Podobe iz najbolj divjih in oddaljenih predelov vseh celin, izpod morske gladine, iz globin vesolja, pa skrivnosti živalskega in rastlinskega sveta ter zadnjih dosežkov človeške civilizacije se že leta nizajo na straneh te ikonične revije. In izmed vseh teh na desetine tisočev fotografij, ki so se skozi dolga leta nabrale v arhivih Društva National Geographic, so uredniki izbrali 50 najboljših vseh časov. Od večne afganistanske deklice Steva McCurryja, ki je nekakšen zaščitni znak te revije, pa vse do Nicholseve fotografije Jane Goodall s šimpanzom ter prvih posnetkov potopljenega Titanika ... Vse to in še veliko več bomo imeli priložnost videti na tej izjemni razstavi.

Prostori Ljubljanskega gradu bodo čez poletje ponudili prvinsko razstavno okolje, v katerem bo odzvanjala likovna poetika Lojzeta Spacala (1907–2000), ki je vzniknila iz subtilnega občutja kamnitega kraškega sveta. Matrica – grafika – slika je naslov likovne razstave, ki bo v Stanovski dvorani in Palaciju na ogled med 4. julijem in 31. avgustom 2014. Osrednji poudarek bo likovno občutje Spacalovega Krasa, ki ga je mojster takole ubesedil: »Kras je kamnit, bleščeč svet. Kras je tudi trpka in grenka pesnitev, ki diši po brinju, borovcu in apnencu. Kras je dramatizacija, ki spominja na človekovo izvirnost …« Obeta se prava pravcata retrospektiva, v katero bo vključenih tudi nekaj še nikoli razstavljenih podob iz zamejstva. V sodelovanju z Galerijo Murska Sobota, Koroško galerijo likovnih umetnosti Slovenj Gradec in Galerijo Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj. Kustosinja: Breda Ilich Klančnik.

Film pod zvezdami – letni kino na Ljubljanskem gradu:

Tudi letošnje poletje bomo skupaj z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Kinodvor na Ljubljanskem gradu razpeli filmsko platno ter filme prenesli pod poletno zvezdno nebo. Poletni kino, imenovan Film pod zvezdami, bo od 24. julija do 16. avgusta 2014 razveseljeval filmske navdušence na dvorišču Ljubljanskega gradu. Znova bo na ogled pester izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone. Na sporedu bo 24 filmov, med katerimi bo tudi nekaj premier in predpremier.

Za vse generacije:

med junijem in septembrom bo ob koncih tedna, ob lepem vremenu, na Ljubljanskem gradu pestro dogajanje. Vse do 31. avgusta 2014 bo potekalo priljubljeno prebiranje pod grajskim kostanjem – knjižnica pod krošnjami. Izbor in zbir knjig vseh barv in oblik (vsak petek, soboto in nedeljo na Grajskem dvorišču med 10. in 20. uro) bo ob nedeljah, ob 11. uri popestrila tudi bralna glasba v živo. Vstop je prost.

Vsako poletno nedeljo se bomo na srednjeveškem taboru vrnili za nekaj stoletij v preteklost – v čas srednjeveških vitezov. Viteška oprema, replika kovnice srednjeveških novcev, iskanje cekinov, mečevanje … vas v grajskem parku pričakujejo vsako lepo nedeljo med 10. in 18. uro; vse do 31. avgusta. Vstop je prost.

V spomin na grajske fanfare, ki so nekdaj vsak dan ob 11. uri donele s Stolpa piskačev in naznanile, da se bliža ura kosila, se bodo v replikah izvirnih oblačil oglasili grajski piskači z Razglednega stolpa. Vsako lepo soboto ob 11.30 – vse do 27. septembra.

Zlasti najmlajši pa se bodo ob sobotah in nedeljah – med 10.30 in 13.00 ter 16.30 in 19.00 razveselili obiska grajskega zmajčka Francija, ki ga bo spremljala grajska gospodična. Z njima se bodo lahko igrali družabno igro Zmajskograjski hip-hop. Igra je sestavni del stripa z naslovom Dan, ko je izginil Ljubljanski grad; mladim raziskovalcem grajske zgodovine je na voljo v našem Info centru. Čaka vas prijetno, zabavno in poučno branje in igranje; ob lepem vremenu vse do konca avgusta.

V poletnih mesecih vas tudi Časovni stroj, poseben vodeni ogled od Emone do mestnega simbola, pričakuje vsak dan, in to kar štirikrat na dan (ob 11.00, 13.00, 17.00, 19.00).

Nadaljujemo tudi s pravljično-ustvarjalnimi srečanji; naslov julijskega je: Boter petelin in njegova zgodba; na sporedu bo 12. julija ob 11. uri, avgustovskega pa: Maček osreči dečka; na sporedu bo 9. avgusta 2014, prav tako ob 11. uri. V kolikor bo vreme lepo, bodo otroci ustvarjali zunaj, sicer pa v kateri izmed grajskih dvoran.