Na vsebino

Janček ježek - oktobrsko pravljično-ustvarjalno srečanje na Ljubljanskem gradu

01. oktober 2014
Pravljice 12012013 F SaraBano 01 128w5


Prihodnjo soboto, 11. oktobra 2014, ob 11. uri v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu nadaljujemo s pravljično-ustvarjalnimi srečanji na temo živali.

Oktobrsko srečanje nosi naslov Janček ježek. Pravljica pravi takole: … gospod grof je imel tako velik gozd okoli svojega gradu, da se je v njem nekega dne izgubil. Taval je in taval in bil je že popolnoma obupan, ko je ugotovil, da se venomer suče v krogu, in takrat ga, tako obupanega, ustavi ježek. Ponudi mu svojo pomoč. Gozd je odlično poznal in se v njem dobro znašel. Navdušen grof sprejme ježkovo ponudbo in mu za plačilo obljubi hčer za ženo. A bolj ko se je grof z ježkom bližal gradu in prepoznaval znane poti, bolj mu je bilo obljube žal in sklenil jo je prelomiti. A ježek se je odločil, da si bo pravico izboril sam, nekdo na gradu je zagotovo pravičnejši od grofa. In prav je imel. Še danes na grofovem gradu srečno živi z ženo … Pa ne več kot ježek …

In ker so ježki ene najbolj ljubkih in prijaznih živali, ki pa bi težko preživeli, če bi jih iz gozda preselili v sobice, si jih bomo kar sami izdelali v nadaljevanju srečanja.