Na vsebino

Ljubljanski grad prejemnik nagrade Kristalni Triglav za vidne dosežke na področju turizma

14. oktober 2014


V okviru prireditve 14. Dnevi slovenskega turizma, ki med 13. in 15. oktobrom poteka v Portorožu, je na sinočnjem večernem dogodku Javni zavod Ljubljanski grad prejel najvišje priznanje po izboru članov Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenija, nagrado Kristalni Triglav.

Iz rok predsednika Društva Draga Bulca jo je prevzela direktorica zavoda Ljubljanski grad Mateja Avbelj Valentan.

»Po uspešni turistični sezoni, ki smo jo beležili v prvih devetih mesecih letošnjega leta, po nekaj več kot 920.000 obiskovalcih, ki so jih naši števci prehodov že zaznali v tem letu, po prepeljanem dvamilijontem potniku na tirni vzpenjači v avgustu letos menim, da smo skupaj s sodelavci upravičeno veseli in ponosni na pravkar dobljeno nagrado«, so besede direktorice Mateje Avbelj Valentan po sinočnjem prejemu nagrade. 

Člani Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenija so v obrazložitvi nagrade med drugim zapisali: »Zavod je v dobrih treh letih pokazal, da se s skrbno načrtovanimi vsebinami, z ohranjanjem kulturne dediščine, urejenostjo, dostopnostjo, s prijaznostjo, z inovativnimi produkti v turistični ponudbi ter komuniciranju z domačo in tujo javnostjo, zgodovina in sedanjost lahko prepletata na vsakem koraku. Ljubljanski grad si je ob svoji ustanovitvi v letu 2011 zastavil cilj, da bi osrednjo turistično točko v mestu v prihodnje obiskalo milijon ljudi na leto. Tej številki so se približali že v letu 2012, leta 2013 pa jo presegli: Ljubljanski grad je obiskalo 1.016.829 obiskovalcev. V letu, ki se približuje, bodo obeležili 110-letnico, kar je Ljubljanski grad v mestni lasti. S preteklim delom in smelimi pobudami, ki jih bodo ob podpori ustanoviteljice – Mestne občine Ljubljana nadaljevali v prihodnje, se uresničujejo vsi načrti, ki jih je že daljnega leta 1905, ob odkupu zapisal takratni župan Ivan Hribar: »Grad bi uredil in ga spremenil v center kulturnega dogajanja v mestu, svoje mesto bi tu našle galerije in muzeji, lepi gostilniški prostori, velike dvorane za shode in plese ... Na Grad bi dal napraviti tudi dvigalo … in Grad bi bil vselej dobro obiskovan ...«

Na Ljubljanskem gradu se bomo z vso odgovornostjo do prejete nagrade tudi v prihodnje trudili, da bomo zadržali mesto najbolj obiskane turistične točke v mestu in širše.