Na vsebino

Oktobrski programi za najmlajše na Ljubljanskem gradu

08. september 2014


Na Ljubljanskem gradu nadaljujemo s pravljično-ustvarjalnimi srečanji, oktobra pa je tudi čas za jesenske počitnice in pripravili smo tridnevni program za najmlajše.

Več o posameznem dogodku najdete v nadaljevanju, kjer so na voljo tudi fotografije posameznega dogodka.

Pravljično-ustvarjalno srečanje:

11. oktobra 2014 ob 11. uri bomo v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu lahko prisluhnili pravljici Janček ježek, saj so glavne junakinje letošnjih pravljic živali. Gospod grof je imel tako velik gozd okoli svojega gradu, da se je v njem nekega dne izgubil. Obupanemu grofu ponudi svojo pomoč ježek. Navdušen grof sprejme ježkovo ponudbo in mu za plačilo obljubi hčer za ženo. A bolj ko se je grof z ježkom bližal gradu in prepoznaval znane poti, bolj mu je bilo obljube žal in sklenil jo je prelomiti. A ježek se je odločil, da si bo pravico izboril sam, nekdo na gradu je zagotovo pravičnejši od grofa. In prav je imel. Še danes na grofovem gradu srečno živi z ženo … Pa ne več kot ježek …

In ker so ježki ene najbolj ljubkih in prijaznih živali, ki pa bi težko preživeli, če bi jih iz gozda preselili v sobice, si jih bodo otroci v nadaljevanju srečanja izdelali kar sami.

Jesenske počitniške delavnice, 27. – 29. oktobra 2014, med 10.30 in 13.30:

V času jesenskih počitnic bomo na Ljubljanskem gradu raziskovali pestro zgodovino te srednjeveške trdnjave in njegove okolice. Podali se bomo v čas plemičev, v družbi virtualnega zmajčka bomo raziskovali Grad ter skupaj odkrivali skrivnosti grajskega gozda.  

Prvi dan druženja bomo spoznavali plemiško življenje, njihova opravila, kaj so počeli v prostem času, kaj so takrat jedli ter kakšna pravila so veljala za plemiče in kakšna za plemkinje. Ustavili se bomo tudi v kapeli sv. Jurija, v kateri je na stropu naslikanih več kot 60 plemiških grbov. Ko bomo izvedeli, zakaj so plemiči uporabljali grbe, si bomo tudi sami izdelali svoj grb na ščitu.

V torek, 28. oktobra, se bomo v družbi virtualnega zmajčka podali na potep po Ljubljanskem gradu, ga dodobra raziskali in poiskali skrivni izhod, vstopili v notranjost grajske cisterne (iz 17. stoletja) ter slišali marsikatero legendo iz obdobja nastanka Gradu. Na koncu si bomo na podlagi videnega in slišanega v obliki tridimenzionalne (pop-up) razglednice ustvarili prizor z Ljubljanskega gradu.

Zadnji dan našega druženja pa bomo spoznavali skrivnosti grajskega gozda. Med sprehodom po Grajskem griču, ki je v jesenskih barvah še posebej čaroben, bomo izvedeli marsikatero zanimivost o drevesnih in živalskih vrstah, ki jih tukaj najdemo. Ustvarjalni del bo namenjen ustvarjanju na temo bližajoče se noči čarovnic; pri tem bomo uporabili tudi jesenske materiale, ki si jih bomo nabrali na sprehodu.

Počitniške delavnice so namenjene starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade osnovnih šol. Vstopnina za posamezni dan je 3 EUR, število mest je omejeno. Predhodne najave so zaželene po telefonu: 01 306 42 93 (vsak dan med 10. in 20. uro) ali prek e-pošte: info-center@ljubljanskigrad.si.