Na vsebino

Praznikom naproti

08. december 2015

Na Ljubljanskem gradu bomo do konca leta pripravili še nekaj dogodkov, ki bodo prispevali k prazničnemu vzdušju.

Jaslice v grajski kapeli sv. Jurija: lesene jaslične skulpture v naravni velikosti so delo avtorja Mira Rismonda, ki je znan tudi po izdelavi ledenih skulptur, za grajsko kapelo pa je letos izdelal jaslice iz hrasta. Neobdelan kos hrasta, iz katerega je ustvaril tri  skulpture, je tehtal več kot dve toni. Avtor je o svojem ustvarjanju povedal: »Do 90 odstotkov dela opravim z motorno žago, fino obdelavo pa z dleti in brusnim papirjem. Jaslice za grajsko kapelo sem ustvarjal skoraj mesec dni. Poseben izziv nam je bilo prenesti preko 800 kg težke figure v grajsko kapelo«. Jaslice so že postavljene od 3. decembra, na ogled pa bodo do 6. januarja 2016, vsak dan med 10. in 21. uro. Vstop je prost.

Novoletni koncert vokalnega kvarteta Vox Arsana: pravo praznično vzdušje nam bo z izborom božičnih gospelov, najlepših slovenskih in angleških zimzelenih melodij ter priljubljenih filmskih uspešnic pričaral dovršeni nastop skupine Vox Arsana s poudarkom na sodobnem večglasnem petju. Člani vokalne skupine so Teja Letonja, Ana Delin, Mladen Delin in Samo Ivačič. Spremljevalno zasedbo pa sestavljajo pianist Tom Hajšek, basovski kitarist Luka Gaiser in bobnar Bruno Domiter. Koncert bo v četrtek, 17. decembra 2015, ob 19.00 v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.

Božični ples: sezono tematskih plesnih večerov na Ljubljanskem gradu bomo sklenili z Božičnim plesom v soboto, 19. decembra ob 20. uri v Palaciju in Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu. Za ljubitelje plesa pa smo že pripravili tudi program desetih plesnih večerov v letu 2016, ki jih bo zaznamovala glasba določenih obdobij preteklega stoletja.

Božična skrivnost: božične pesmi v izvedbi Komornega zbora Gimnazije Ledina ob jaslicah v grajski kapeli bodo zazvenele na dveh dogodkih, ki smo jih poimenovali Božična skrivnost. Vabljeni 27. in 30. decembra 2015 ob 18. uri, vstop je prost.

UNICEF-ove Punčke iz cunj: praznični čas je za mnoge čas veselih trenutkov, obdarovanja in iskrenih želja. Je pa tudi čas, ko lahko z drobnimi dejanji pomagamo najbolj ranljivim. Zato smo v sodelovanju z UNICEF-om Slovenija pripravili humanitarno razstavo UNICEF-ove Punčke iz cunj, ki jo odpiramo danes ob 18. uri v Peterokotnem stolpu, za obiskovalce pa bo na ogled do 6. januarja 2016, vsak dan med 10. in 19. uro. Vstop je prost. Z donacijo 20 evrov boste lahko posvojili punčko, ki je edinstveno darilo, s katerim boste zagotovo razveselili koga od svojih najbližjih, hkrati pa rešili življenje enega otroka.