Na vsebino

Dober obisk Ljubljanskega gradu v prvi polovici leta 2015

14. julij 2015

V prvi polovici letošnjega leta smo na osrednji turistični točki v prestolnici – na Ljubljanskem gradu – zabeležili 487.437 obiskovalcev, s tirno vzpenjačo pa smo prepeljali 134.615 potnikov.

600px Avdio vodici LG fotoMihaBrkinjac

Konec junija je minilo pet let od postavitve stalne razstave Slovenska zgodovina, ki si jo je v tem obdobju ogledalo že več kot 275.000 obiskovalcev. Od konca maja 2015 pa je grad bogatejši za še eno stalno postavitev – Lutkovni muzej; novo domovanje za slovenske lutke si je v prvem mesecu ogledalo okoli 4000 obiskovalcev. Domače in tuje obiskovalce pa poleg grajske trgovine Doživetja za domov, ki je odprta od konca aprila, v naslednjih dneh čaka še nekaj novosti, s katerimi bo odkrivanje pestre grajske zgodovine še zanimivejše. 

Ljubljanski grad je letos v prvih šestih mesecih obiskalo že skoraj pol milijona obiskovalcev, natančneje 487.437, kar je približno 43.000 več kot v enakem obdobju lani, zato si lahko obetamo, da bodo števci prehodov že tretje leto zapored zaznali več kot milijon obiskovalcev na leto. V prvi polovici leta smo zabeležili 13,93-odstotno povečanje števila potnikov na tirni vzpenjači glede na leto prej; do konca junija smo prepeljali 134.615 potnikov.

Pred nami je glavna turistična sezona – v zadnjih letih je namreč največji obisk prav avgusta –, zato tako za domače kot tuje obiskovalce uvajamo še nekaj novosti: s prihodnjim tednom se bo na raziskovanje zgodovine Ljubljanskega gradu mogoče odpraviti z avdiovodniki. Posamezniki in skupine bodo s pomočjo avdiovodnika na trinajstih točkah po gradu lahko spoznavali grajsko preteklost in številne zgodbe ter posameznike, ki so usodno vplivali na razvoj simbola slovenske prestolnice. Avdiovodenje bo na voljo v slovenskem, angleškem, nemškem, italijanskem, francoskem, španskem, ruskem in hrvaškem jeziku.

Dobro leto je minilo, odkar smo 1. aprila 2014 organizirali premierni vodeni ogled po Ljubljanskem gradu Časovni stroj – od Emone do mestnega simbola. Od takrat pa do 30. junija letos smo v okviru rednih in vnaprej napovedanih terminov izvedli 777 vodstev tega zanimivega popotovanja skozi bogato grajsko zgodovino, ki se ga je udeležilo skupaj 7568 oseb. Vodeni ogledi z grajskim vodnikom in kostumirani liki so doslej potekali v slovenskem in angleškem jeziku; od prihodnjega tedna pa bo vodenje, s pomočjo avdiovodnikov, mogoče spremljati še v šestih tujih jezikih: nemškem, italijanskem, francoskem, španskem, ruskem in hrvaškem.

Letos smo konec aprila prenovili naše spletno mesto www.ljubljanskigrad.si. Zasnovali smo ga kot sodobno spletno mesto, ki združuje preteklost, sedanjost in prihodnost. Od prihodnjega tedna bo zaživela tudi e-trgovina, prek katere bo poslej, poleg prireditev, mogoče kupiti tudi vse vrste turističnih vstopnic in vozovnic za vzpenjačo.

Na Ljubljanskem gradu je v teh mesecih ob živahnem turističnem utripu zaznati tudi raznovrstno kulturno ponudbo; ob Filmu pod zvezdami, ki ga s Kinodvorom letos predstavljamo v zgodnejšem terminu in bo potekal do 25. julija, so na ogled še štiri priložnostne razstave: fotografska Podvodni svet skozi oči fotografov National Geographica Slovenija, razstava sodobne madžarske likovne umetnosti z naslovom Sosed sosedu, prostorska postavitev Karla Plemenitaša z naslovom Reliefi – prostori spomina ter razstava mučilnih naprav od 16. do 18. stoletja Barbarstvo muk. Ob koncu tedna se je mogoče sprehoditi in se ustaviti v Knjižnici pod krošnjami in Srednjeveškem taboru, prisluhniti Grajskim piskačem ter se udeležiti vodenega ogleda po razstavi Barbarstvo muk. Sredi avgusta Kaval group v sodelovanju z Ljubljanskim gradom pripravlja koncertna dogodka »Grajska zvezdna noč«: 13. avgusta Oto Pestner s pesmimi Elvisa Presleyja in 20. avgusta Lado Leskovar s pesmimi Franka Sinatre. Konec avgusta pa bosta na grajskem dvorišču še dve priljubljeni prireditvi pod zvezdami – najprej festival stand up komedije Panč (od 22. do 26. avgusta), za tem pa še Komedija pod zvezdami (od 27. do 30. avgusta).