Na vsebino

V prihajajočih dneh na Ljubljanskem gradu na ogled novi razstavi

17. junij 2015

V času poletja bosta na Ljubljanskem gradu na ogled še dve razstavi.

Prostorska postavitev Karla Plemenitaša z naslovom Reliefi – prostori spomina je spremljevalna razstava programa Mednarodnega trienala keramike UNICUM 2015. V Peterokotnem stolpu Ljubljanskem gradu bo na ogled med 25. junijem in 20. septembrom 2015, vsak dan med 9. in 21. uro.

Akademski slikar Karel Plemenitaš (1954) razvija likovna dela kot intimne prostorske strukture z dinamično razporejenimi razmerji med dimenzijo (prevladujejo manjši, intimnejši formati), materijo (glina) in barvo. Najpogosteje uporablja različne zemeljske tone, odtenke bele, rjave in črne. Njegova pomensko-vizualna izraznost in subtilno obravnavan likovni prostor temeljita na naravnih oblikah. Umetnik jih pridobiva iz vsakdanjega materialnega in osebnega miselnega sveta, ko na videz abstraktne forme izoblikuje in umešča v sistem znakovnosti, prepleten s pripovednostjo, asociirano tudi z arhaičnostjo. Zdi se, kot da bi umetnik v likovnih stvaritvah zbiral in preučeval delovanje številnih običajnih drobnih predmetov, ki jih najdeva v okolju, kjer se giblje, ustvarja in živi. V svojih podobah kot nekakšen arheolog nabira in prebira stvarnost, jo preoblikuje v intimne osebne prostore, likovne znakovne sisteme, napolnjene s čutno in motivno dinamično razvito strukturo. Kustos razstave: dr. Sarival Sosič. Vstop na razstavo je prost.

Projekt Ljubljana-Budimpešta 2015 z naslovom Sosed sosedu pa je likovna razstava članov Madžarske akademije umetnosti, ki bo v Palaciju in Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu na ogled med 2. julijem in 30. avgustom 2015, vsak dan med 9. in 21. uro.  

Izmenjalni razstavni projekt Ljubljana-Budimpešta 2015 je nastal na temelju razvijajočega se sodelovanja med Slovensko akademijo znanosti in umetnosti ter Madžarsko akademijo umetnosti (Magyar Művészeti Akadémia). Projekt obsega predstavitev del članov Madžarske akademije umetnosti na Ljubljanskem gradu in recipročno predstavitev del slovenskih umetnikov v elitnem budimpeškem muzeju Műcsarnok. Obe razstavi potekata pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Madžarske Jánosa Áderja.

Razstava na Ljubljanskem gradu nosi naslov »Sosed sosedu« in skuša predstaviti aktualni utrip sodobne madžarske umetnosti v interakciji s kulturnim utripom sosede Slovenije. Razstava v kuratorskem izboru akademika Mártona Barabása predstavlja 33 madžarskih umetnikov, ki s svojimi deli pokrivajo širok spekter likovne ustvarjalnosti, od prevladujočega slikarstva prek grafike in mešanih tehnik do kiparstva. Če med madžarsko in slovensko kulturo obstaja kakšen skupni imenovalec, piše madžarski kurator, ga bomo poskusili prikazati; če ga ni, pa bomo vsi skupaj zgolj bolj od blizu spoznali umetnost in kulturo svojih sosedov. Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Madžarsko akademijo umetnosti in Galerijo-Muzej Lendava. Vstop na razstavo je prost.

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave, ki bo v sredo, 1. julija 2015, ob 19. uri v Palaciju na Ljubljanskem gradu. Razstavo bo predstavil njen kustos, otvorila pa otvorila pa njena ekscelenca, Edit Szilágyiné Bátorfi, veleposlanica Madžarske v Sloveniji.