Na vsebino

Čarobni grajski teleskop marca razkriva zmajevo domovanje in Zmajski most

03. marec 2015

Marčevski programi za najmlajše se na Ljubljanskem gradu nadaljujejo s tretjo razglednico Čarobnega grajskega teleskopa, ki bo tokrat Zmajski most.

Ustvarjalna delavnica za otroke: Čarobni grajski teleskop; tretja razglednica: Zmajski most. Ko je škrat Hermi skozi teleskop pokukal na Zmajski most, so se v njem zbudili zelo mešani občutki. Zmajski most so sklenili postaviti v čast cesarju, na katerega je bil Hermi še vedno  jezen, ker je na Dunaj odpeljal zlatnike. A obenem se je Hermi takrat rešil zmajske zalege na gradu. Gospod Valvasor, ki je bil zelo učen in pameten mož, je dejal, da naj bi Jazon premagal zmaja, a Hermi je vedel, da so se v grajskih kleteh izvalili štirje novi in ti so grajskim škratom povzročali veliko težav. Ko so gradili most v cesarjevo čast, so škrati sklenili, da mojstru arhitektu Juriju prišepnejo idejo – most bo popoln, če ga bodo varovali štirje zmaji. A ko se je to zgodilo, so v kipe začarali grajske zmaje. Hermi, ki je bil avtor zamisli, je bil izjemno navdušen. Resda je bil pogled na zmaje sprva malce neprijeten, a ker sta na gradu vladala red in mir, je bilo vse dobro.

Na delavnici si bodo otroci izdelali razglednico Zmajskega mostu, s katero se bodo spominjali Hermijeve dogodivščine z grajskimi zmaji. Tretja ustvarjalna delavnica za otroke v tem letu bo na sporedu v soboto, 14. marca 2015, ob 11. uri v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.