Na vsebino

Cikel poezije Barve ljubezni s Tajdo Lekše na Ljubljanskem gradu

09. september 2015

Letos odpira Ljubljanski grad vrata novemu ciklu, ki bo razširil že tako pester izbor vsebin in področij umetnosti. Prvi cikel poezije z naslovom »Barve ljubezni« bo v grajske prostore vnesel tankočutno noto podajanja in prisluškovanja pesniški besedi v različnih jezikih ter pogovor o njej.

Zasnovala in uprizorila jih bo Tajda Lekše, moderatorka, jezikoslovka in prevajalka, ki nas bo v petih večerih povabila v pet evropskih dežel in obdobij. V prvem delu večera nas bo popeljala skozi umetniški recital izbranih pesmi v izvirniku in prevodu, v edinstvenem sozvočju s prav tako liričnim glasom solo inštrumenta, v drugem delu pa nas bo v pogovoru z zanimivim gostom vodila skozi pokrajine pesnikovih občutenj in razpoloženj. O poeziji ljubezni in ljubezni do poezije to jesen na Ljubljanskem gradu. Večeri bodo potekali med septembrom in decembrom v grajski kapeli, Hribarjevi in Stanovski dvorani, vsakič ob 19. uri. V prodaji je tudi vstopnica za celotni cikel. 

Barve ljubezni začenjamo 24. septembra v grajski kapeli s Shakespearovimi ljubezenskimi Soneti. V BELINI večera bomo prisluhnili tudi violinistu Andreju Kopaču, prvi gost Tajde Lekše bo dirigent Simon Robinson.

RUMENA je naslov drugega večera. Švedskega pesnika Gunnarja Ekelöfa slovenski bralci sicer še ne poznajo, v prevodu Tajde Lekše bo izbor njegove poezije izšel prihodnje leto. Za glasbeni vložek bo poskrbel violončelist Ivan Šoštarič, gostja večera pa bo švedska Slovenka Alja Öfors. Rumeno v barvi sonca, zlato v barvi oči, 8. oktobra v Hribarjevi dvorani.

Oktobra bo na sporedu še en večer; MODRA bo označila Francijo ter pesniški glas Paula Éluarda, ki je z zbirko »L'Amour la Poésie« postal najslavnejši evropski pesnik svoje generacije. Klarinetist Andrej Zupan bo v večer pričaral glasbeno žuborenje potokov in slapov, migotanje zajčkov v sinjini gozdnih jas in šepet pariških ljubimcev. Skladatelj in pianist Janez Matičič bo tretji sogovornik Tajde Lekše v ciklu Barve ljubezni, 29. oktobra v grajski kapeli.

Španski pesnik in filozof Antonio Machado je najbolj pozoren, skromen in ljubeč pesnik 20. stoletja. Kitarist Ariel Cubría bo ustvaril zven in melodijo španske pokrajine, ki je v svoji teksturi in potezah prispodoba za Machadovo ljubezen do zemlje, skal in dreves, kor RDEČE zahajajoče sonce nad njegovo rodno Sevillo. Ilustrator Santiago Martín Sánchez bo gost četrtega večera 26. novembra v grajski kapeli.

Cikel zaključujemo s SREBRNO in velikim ruskim pesnikom 20. stoletja, Arsenijem Tarkovskim, očetom režiserja Andreja Tarkovskega. Harmonikar Boštjan Baša bo v večere vnesel svetlečo srebrno barvo poezije Tarkovskega, ter nam priklical neskončnost ruskih step. Profesor za zgodovino in teorijo filma Igor Koršič pa bo zadnji gost Tajde Lekše v letošnjem ciklu Barve ljubezni na Ljubljanskem gradu; 10. decembra v Stanovski dvorani.

 

Cena vstopnice za posamezni večer je 12 EUR in 9 EUR za študente in upokojence, v prodaji je tudi vstopnica za vseh pet večerov in znaša 48 EUR oziroma 36 EUR za študente in upokojence. V ceni vstopnice je vključena tudi povratna vozovnica za vzpenjačo.