Na vsebino

Svet lutk na vrhu Ljubljane

30. september 2015

Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu se z brezplačnimi vodenimi ogledi vključuje v teden otroka. Do konca letošnjega leta so na voljo tudi posebne družinske vstopnice za ogled muzeja.

26. maja 2015 so se tik pod mogočno grajsko streho odprla vrata v povsem nov svet – svet lutk. Skozi prvi tovrstni muzej v Sloveniji, kjer je na zanimiv in interaktiven način predstavljena bogata zgodovina slovenske lutkovne umetnosti, se je v prvi štirih mesecih sprehodilo 16.726 obiskovalcev. Ker Ljubljanski grad velja za osrednjo turistično točno v prestolnici, so bili v poletnih mesecih to zlasti tujci, zato želimo s posebnimi cenami družinskih vstopnic v jesensko-zimskem obdobju pritegniti pozornost domače javnosti.

V tednu otroka, od 5. do 11. oktobra 2015, in tudi v sklopu akcije Skupnosti muzejev Slovenije »Z igro do dediščine« smo pripravili brezplačne vodene oglede po muzeju, in sicer: 6. in 10. oktobra vodena ogleda po imenu LUTKO-tech, 8. oktobra pa igrivi vodeni ogled z naslovom Lutkovne zavozlanke. Vodeni ogledi se začenjajo ob 17. uri pred Info centrom na Ljubljanskem gradu. Zaradi omejenega števila vstopnic so obvezne predhodne napovedi.

V tednu otroka začenjamo tudi s posebnimi cenami za ogled muzeja za družine; pripravili smo družinsko vstopnico (do 2 odrasla in vsaj 1 otrok od 7. do 18. leta) za Lutkovni muzej, ki stane 10 EUR oziroma skupaj s povratno vožnjo z vzpenjačo 15 EUR.

Skupaj z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, ki je vsebinski nosilec Lutkovnega muzeja, smo za to šolsko leto pripravili pet novih pedagoških programov, ki se navezujejo na novi Lutkovni muzej; to so vodeni ogledi Lutkovne zavozlanke, LUTKO-tech, Društvo mladih muzealcev, Več kot lutkovna umetnost in ustvarjalna delavnica Zmaj z Ljubljanskega gradu. Veseli smo, da so novo pridobitev v Ljubljani začele spoznavati in odkrivati tudi vrtčevske ter osnovnošolske skupine, ki smo jih že popeljali skozi muzej na katerem izmed navedenih programov.

Še en dogodek bo oktobra zaznamoval Lutkovni muzej – Dan Zvezdice zaspanke. Od prve uprizoritve lutkovne predstave Zvezdica Zaspanka (1955) na Marionetnem odru ljubljanskega mestnega lutkovnega gledališča bo namreč minilo kar 60 let. Ob tej posebni priložnosti 25. oktobra 2015, skupaj z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Kinodvorom, pripravljamo vrsto dogodkov. Na sporedu bodo film Zvezdica Zaspanka (1965) – prvi slovenski celovečerni film z lutkami, lutkotečne lutkovne predstave in muzejske delavnice za vedoželjne in ustvarjalne. V Lutkovnem muzeju na Ljubljanskem gradu pa si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi izvirno lutko Zvezdice Zaspanke, ki prihaja k nam na obisk iz daljnih dežel – iz znamenitega lutkovnega muzeja Sergeja Obrazcova iz Moskve.