Na vsebino

Šanson na Ljubljanskem gradu

11. januar 2016

Štirje izjemni interpreti: Nuška Drašček, Radojka Šverko, Boris Cavazza in Vita Mavrič se med januarjem in aprilom 2016 predstavljajo v ciklu Šanson na Ljubljanskem gradu.

V okviru koncertnega cikla »Šanson na Ljubljanskem gradu« nam bodo Nuška Drašček, Radojka Šverko, Boris Cavazza in Vita Mavrič predstavili svoje videnje in svojo različico šansona – zvrsti, ki ima številne različne sloge. Koncerti bodo potekali v prijetnem grajskem okolju Stanovske dvorane, med januarjem in aprilom letošnjega leta, vsakič s pričetkom ob 19.30. V prodaji je tudi vstopnica za celotni cikel. 

Cikel bo 28. januarja začela Nuška Drašček z večerom, posvečenim Edith Piaf, katere 100-letnico rojstva smo praznovali v decembru 2015. Nuška Drašček, ki v zadnjih letih navdušuje s svojo neverjetno glasbeno širino in vrhunskimi izvedbami na različnih glasbenih področjih – od klasične glasbe in opere do gospela, šansona, popevke, popa in muzikala – bo tokrat interpretirala šansone, s katerimi je zaslovela najslavnejša šansonjerka vseh časov. Ob spremljavi pianista Blaža Jurjevčiča in tolkalista Vida Ušeničnika nam bo zapela uspešnice, kot so L' Accordéoniste, Mon Dieu, Hymne à l'amour ali Je ne regrette rien.

Na drugem večeru cikla se bo ljubljanskemu občinstvu predstavila hrvaška pevska diva Radojka Šverko. Svojo bogato mednarodno kariero je začela z nagrado na festivalu v Puertu de la Cruzu leta 1969. Leto kasneje je bila nagrajena na festivalu v Rio de Janeiru za najboljšo interpretacijo in je nasledila Janis Joplin, ki je to nagrado prejela pred njo. Od takrat dalje je nastopala in prejemala festivalske nagrade po vsem svetu. Na ljubljanskem koncertu 25. februarja se bo ob spremljavi svojega dolgoletnega pianista Vladimirja Babina predstavila s programom, ki bo obsegal širok repertoar od njenih avtorskih šansonov do italijanskih kancon in mednarodnih zimzelenih melodij.

Na tretjem koncertu 24. marca bomo prisluhnili legendarnemu Borisu Cavazzi – stebru domačega filma in gledališča. Tokrat se občinstvu ne bo predstavil kot igralec, temveč kot pevec, interpret in avtor pesmi. Na odru ga bo spremljala zasedba Fake Orchestra pod taktirko Igorja Leonardija, s katerim sodeluje že od leta 2006, ko je izdal svojo prvo zgoščenko s šansoni »11 korakov«. Songi, ki so nastali po besedilih Borisa Cavazze, nas skozi različne glasbene žanre s humorno-ironično vsebino popeljejo v raznovrstne zgodbe, razmišljanja in refleksijo življenja, kot ga avtor doživlja sam.

Cikel Šanson na Ljubljanskem gradu bo 21. aprila zaokrožila Vita Mavrič, ki se bo skupaj s Café teater bandom, pod vodstvom Jake Puciharja, podala na Sprehod skozi dolga leta njene predanosti gledališču in glasbi. Na tem sprehodu boste slišali veliko njenih zgodb. Zgodb, ki vam jih skozi svoje življenje danes pripoveduje Vita. In jih poje. Na svoj način. Njene zgodbe so srčne. Pripovedujejo o lepih časih, lepih ljudeh in ljubeznih brez rezerv. A najeda jih neizprosna minljivost. Njena interpretacija ni lahka ali blagozvočna. Glas je raskav. Ob smehu je jok. Vitin svet ima vse. Vita je preprosto brezčasna.

Več informacij o posameznem koncertu in izvajalcih najdete na naši spletni strani www.ljubljanskigrad.si, kjer so v prodaji tudi vstopnice. Cena vstopnice za posamezni koncert je 17 EUR (14 EUR za dijake, študente in upokojence), v prodaji pa je tudi vstopnica za celotni cikel štirih koncertov po ceni 58 EUR oz. 48 EUR za dijake, študente in upokojence. Vse cene vstopnic vključujejo tudi povratno vozovnico za tirno vzpenjačo.