Na vsebino

Okrasne posodovke; zaključno predavanje iz cikla "Rastline nekoč in danes v naših domovih in na javnih mestih"; Ljubljanski grad, 12. 5. 2016 ob 18.00

05. maj 2016

Tretje, zaključno predavanje iz cikla »Rastline nekoč in danes v naših domovih ter na javnih mestih« nosi naslov Okrasne posodovke.

600pxOkrasne posodovke 1 foto Joze Bavcon

Poleg urejenih zelenih površin in mestnih parkov so bile že od nekdaj na javnih površinah za okrasne namene v uporabi večje posodovke. Predvsem so bile to tiste rastlinske vrste, ki so izvirale iz Sredozemlja ali subtropskih predelov in so jih na javna mesta postavili v poletnih mesecih. V zimskih mesecih pa so jih nato preselili na prezimovanje v rastlinjake. Podobno je bilo nekoč tudi v Ljubljani. Park Tivoli se je s pomočjo sredozemskih posodovk, kot so različni citrusi in palme, spremenil v eksotično obarvan mestni park. Na tokratnem predavanju boste spoznali zgodovino uporabe posodovk v mestih, nekatere najbolj značilne posodovke in njihove lastnosti ter njihovo gojenje.

Predavanje "Okrasne posodovke" sodi v sklop dogodkov Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016. Potekalo bo v Grajskem gledališču naslednji četrtek, 12. maja 2016, ob 18. uri. Predavata dr. Jože Bavcon in mag. Blanka Ravnjak.