Na vsebino

Grajski december 2016

28. november 2016

Decembra na Ljubljanskem gradu pripravljamo kar nekaj dogodkov, ki bodo pričarali praznično vzdušje: koncerte, ples, predstave za otroke, božično sveto mašo, jaslice … in vam jih v nadaljevanju tudi podrobneje predstavljamo.

Vsemu naštetemu v soju praznične okrasitve se letos med 3. decembrom 2016 in 8. januarjem 2017 pridružuje še grajski praznični sejem na dvorišču. Skrbno izbrana ponudba prazničnih jedi, vonj po cimetu, pomarančah, vroči čokoladi in številnih drugih toplih napitkih ter praznična linija izdelkov iz Grajske trgovine vas bodo v prijetnem grajskem okolju prepričali, da praznični utrip vlada tudi nad mestom. Ker se najlepši pogled na okrašeno prestolnico odpira z Razglednega stolpa, vam priporočamo, da svoj obisk Ljubljanskega gradu končate prav tam. Ob odhodu z gradu pa ne pozabite svoje želje za prihajajoče leto zapisati na »zid želja«. Ljubljanski grad bo decembra odprt dlje, med 10. in 22. uro, v tem času obratuje tudi vzpenjača, grajske vsebine bodo na ogled med 10. in 19. uro, Razgledni stolp in Grajski praznični sejem pa med 10. in 21. uro. 

- Ta veseli dan kulture; ob obletnici rojstva našega največjega pesnika Franceta Prešerna, 3. decembra, bodo številne kulturne ustanove že tradicionalno na široko odprle svoja vrata kulturnim sladokuscem. Na ta veseli dan kulture lahko brezplačno obiščete tudi Ljubljanski grad in spoznate zanimive vsebine za njegovimi zidovi: lahko se udeležite brezplačnih vodenih ogledov, si ogledate predstavo za otroke ali jaslice in prisluhnete prazničnemu koncertu. Doživite praznični utrip tudi nad mestom!

- Jaslice in božična sveta maša; letošnje jaslice na Ljubljanskem gradu so delo avtorja Mira Rismonda, bolj znanega po izdelovanju ledenih skulptur. Za Ljubljanski grad je izdelal lesene jaslične figure v naravni velikosti, ki jih bomo letos prvič postavili na Grajskem dvorišču. Jaslice bodo na ogled med 3. decembrom 2016 in 8. januarjem 2017, med 10. in 22. uro. Vstop je prost. Prvič pa bomo v kapeli sv. Jurija priredili tudi božično sveto mašo, in sicer 24. decembra 2016 ob 22. uri. Sveto mašo bo vodil msgr. Franci Trstenjak, popestrile jo bodo božične pesmi Komornega mešanega zbora Gimnazije Ledina ob glasbeni spremljavi pianista Jana Severja pod vodstvom zborovodkinje Marjetke Kozmus. Število mest v Grajski kapeli je omejeno.

- Praznična predstava za otroke: Vitez, zmaj in praznični direndaj; avtorska predstava, primerna za otroke od tretjega leta dalje, pripoveduje o prazničnem razpoloženju na Ljubljanskem gradu in v Ljubljani. Da december ni čisto navaden mesec leta, že veste, tokrat pa plemeniti vitez Jurij in modri zmajček Franci rešujeta zapleteno uganko, kam je izginilo praznično vzdušje. Mislite, da jima bo uspelo? Predstava bo na sporedu tri decembrske nedelje (4., 11. in 18. decembra) ob 11. uri ter decembrski soboti (10. in 17. december) ob 17. uri v Grajskem gledališču.

- Novoletni koncert: Tamburaški orkester KUD Dobreč Dragatuš in Lado Leskovar; na novoletnem koncertu se bosta srečala zvok belokranjskih tamburic in legendarni vokal Lada Leskovarja. Hribarjeva dvorana Ljubljanskega gradu, 15. december 2016 ob 19.00.

- Praznični ples: s tokratnim plesom bomo sklenili še eno sezono plesnih večerov na Ljubljanskem gradu, zato smo pripravili posebni program. V Palaciju se bomo lahko znova zavrteli na glasbo v živo (Johnny's band & Muzikaviva s prijatelji), v Stanovski dvorani pa nam bo DJ Aleš postregel z najlepšo praznično glasbo. Pred dogodkom bo plesna šola Bolero tudi tokrat poskrbela za preplesavanje, za sklep večera pa bomo zaplesali slavnostno četvorko in priljubljene skupinske plese. Stanovska dvorana in Palacij Ljubljanskega gradu, 17. december 2016ob 20.00.

- Dogodek ob 10. letnici tirne vzpenjače na Ljubljanski grad:»Ko spomini oživijo«; 28. decembra 2006 je vzpenjača, ki povezuje staro mestno jedro prestolnice in Ljubljanski grad, prvič popeljala potnike s Krekovega trga na grad. V minulem desetletju je vzpenjača prepeljala na grad skoraj tri milijone potnikov. S tem se je izkazala kot ena najpomembnejših mestnih pridobitev, med drugim je tudi Grajski grič močno razbremenila prometa. 28. decembra 2016, deset let kasneje, bomo ob 18. uri na Krekovem trgu pripravili dogodek ob 10. letnici delovanja tirne vzpenjače, kateremu bo sledil koncert. Tako kot ob slavnostnem odprtju, ko smo na Krekovem trgu lahko prisluhnili naši priljubljeni vokalistki Alenki Godec ob spremljavi Policijskega orkestra, bo tudi tokrat. Prisluhnimo torej najlepšim melodijam iz zlatega obdobja slovenske popevke v izvedbi Alenke Godec ob spremljavi Policijskega orkestra pod taktirko Nejca Bečana. V sklopu prireditev December 2016 v Ljubljani.