Na vsebino

Otvoritev razstave in tretje pravljično srečanje za odrasle na Ljubljanskem gradu

07. marec 2017

V prihodnjem tednu vas vljudno vabimo na otvoritev razstave Ljubljana pred 100 leti in na dogodek Žabji kralj, tretje pravljično srečanje za odrasle na Ljubljanskem gradu.

Zabji kralj foto Miha Mally4

Otvoritev razstave Ljubljana pred 100 leti bo v sredo, 15. marca 2017, ob 17. uri v Galeriji »S« na Ljubljanskem gradu. Muzejska razstava, ki jo v okviru kulturnih dogodkov, povezanih s spomini na 1. svetovno vojno (1914–1918), pripravlja Muzej novejše zgodovine Slovenije, bo prikazovala družbeno-politično in kulturno življenje mesta Ljubljane med prvo svetovno vojno v letu 1917, ko je bila med drugim v dunajskem državnem zboru prebrana tudi Majniška deklaracija. Na razstavi bodo predstavljene tudi vsebine, povezane z življenjem v Ljubljani kot mestu v zaledju fronte, vpetim v vojno dogajanje. Skozi razstavo fotografij in poročanje o dogodkih iz tedanjih glasil bomo skušali prikazati utrip življenja v Ljubljani med 1. svetovno vojno. Za obiskovalce bo razstava na ogled med 16. marcem in 4. junijem 2017, vsak dan med 10. in 18. uro, vstop pa je prost.

V petek, 17. marca 2017, ob 18. uri pa bo v Grajskem gledališču na sporedu naslednje srečanje iz sklopa Drobtinice resnice iz pravljične potice; marčevska pravljica za odrasle nosi naslov Žabji kralj (brata Grimm). Pravljica pripoveduje o princeski, ki ji zlato kroglo, izgubljeno v mlaki, prinese žabec, v zameno pa od nje zahteva ljubezen. Če se ljubezen povezuje z zahtevo – je to sploh v skladu z zdravorazumskim dojemanjem ljubezni kot spontanega dejanja? Kaj ljubi ženska?