Na vsebino

Začenja se praznični Grajski december na Ljubljanskem gradu

30. november 2017

Doživite praznični december z najvišjega kotička v mestu in uzrite najlepši pogled na praznično okrašeno Ljubljano.

600pxIMG 9541fs

S prižigom luči v prestolnici, se začenja tudi Praznični december na Ljubljanskem gradu. Pripravili smo kar nekaj dogodkov, ki bodo pričarali praznično vzdušje: koncerte, ples, predstave za otroke, božično sveto mašo, jaslice, razstavi, 3D mapping … 

PRAZNIČNO:
- Grajski praznični sejem; skrbno izbrana ponudba prazničnih jedi in pijač grajskih gostincev ter praznična linija izdelkov iz Grajske trgovine bodo prepričali, da praznični utrip vlada tudi nad mestom. Kuliso domačnosti grajskega dvorišča smo letos dopolnili z nekaterimi elementi iz Centra ponovne uporabe Ljubljana, ki deluje v sodelovanju z Javnim podjetjem Snaga in na ta način pokazali našo pozitivno usmerjenost do krožnega gospodarstva.
Grajsko dvorišče: od 1.–24. 12. 2017 med 12.00 in 19.00; od 25. 12. 2017–2. 1. 2018 pa med 12.00 in 21.00
- Jaslice, lesene skulpture v naravni velikosti avtorja Mira Rismonda; Grajsko dvorišče, 1. 12. 2017–7. 1. 2018, od 10.00 do 22.00
- Božično sveto mašo, ki jo bo vodil msgr. Franci Trstenjak, bodo popestrile božične pesmi Komornega zbora Megaron. Grajska kapela, 24. 12. 2017 ob 22.00
- Obudi zmaja, arhitekturna projekcija/3D mapping: v soju praznične okrasitve grajskega dvorišča bo letos na pročelju Stanovske dvorane zaživela prav posebna zgodba o zmaju, varuhu našega mesta, ki se je spopadel z vitezom Jurijem in izginil v podzemlje. Še nevidena avdio-vizualna atrakcija bo uvod v vodilno temo kulturno-umetniškega programa v letu 2018 – zmajeslovje. Grajsko dvorišče, 24.–30. 12. 2017 ter 1. in 2. 1. 2018, med 16.30 in 21. uro, na vsakih 15 minut.

»TA VESELI DAN KULTURE« NA LJUBLJANSKEM GRADU, 3. 12. 2017:
Obiskovalci se lahko tega dne udeležijo številnih vodenih ogledov, raziščejo stalni postavitvi Slovenska zgodovina in Lutkovni muzej, si ogledajo kratek predstavitveni film o zgodovini Grajskega griča in Ljubljanskega gradu v Virtualnem gradu, se povzpnejo na Razgledni stolp ali pa svoje najmlajše pripeljejo na ogled praznične predstave. Natančen razpored vseh brezplačnih dogodkov tega dne najdete na tej povezavi.

GLASBENI IN PLESNI DOGODKI:
- 8. decembra bo s koncertom v Hribarjevi dvorani cikel štirih koncertov v jesensko-zimskem obdobju sklenil Marko Hatlak. Njegov tokratni gost bo Iztok Mlakar. Koncert je razprodan.
- Skupina Rok'N'Band bo svojo dvajsetletnico delovanja obeležila s koncertoma 13. decembra na Ljubljanskem gradu; ob 20. uri z razprodanim predbožičnim koncertom ter s polnočnim koncertom v Hribarjevi dvorani.
- Peto sezono plesnih večerov na Ljubljanskem gradu bomo sklenili 16. decembra s Prazničnim plesom.
- Jazz Club Ljubljanski grad bo svoja vrata v decembru odprl petkrat; vsakič ob koncu tedna. Z nami bodo: Marko Črnčec in Ruthenia Quartet (1. 12.), Blaž Vrbič z Tribute to Sinatra and Bennett (9. 12.), Fake Orchestra z Tribute to Billie Holiday (15. 12.), Bad Notion »pover« trio (22. 12.) ter glasbena skupina Full Moon Collective (29. 12.).

DOGODKI ZA OTROKE:
- V praznični predstavi Vitez, zmaj in praznični direndaj bosta plemeniti vitez Jurij in modri zmajček Franci morala razrešiti uganko, kam je izginilo vse praznično vzdušje. Če mislite, da jima bo uspelo, otroci od 3. leta dalje vabljeni v Grajsko gledališče. Predstave bodo na sporedu 10., 16., 17. in 23. decembra, vsakič ob 15. uri.
- Zadnja pravljična animacija in ustvarjalna delavnica v tem letu iz sklopa Skozi pravljični grad bo na sporedu 10. decembra ob 11. uri v Stanovski dvorani. Naslov tokratnega srečanja pa je: Kje na Ljubljanskem gradu pa škrati domujejo dandanes?
- Zmajevo skrivnost pa bodo najmlajši lahko odkrivali še v Šoli zmajeslovja, na interaktivnem vodenem ogledu, ki bo na sporedu 23. decembra ob 11. uri.

RAZSTAVI:
- V sodelovanju z Unicef Slovenija smo v prazničnem decembru pripravili dobrodelno razstavo Unicefove punčke iz cunj. Pod sloganom »Posvoji punčko in reši otroka« bodo punčke iz cunj na voljo v Peterokotnem stolpu, med 7. in 21. decembrom.
- Do 17. decembra pa je v grajskih Kazemateh na ogled še razstava Razvoj slovenske kiparske misli.

Na spodnjih povezavah najdete še fotografije v visoki resoluciji.