Na vsebino

Tudi v marcu na Ljubljanskem gradu kar nekaj dogodkov v povezavi z nosilno temo - zmaji

26. februar 2018

Na Ljubljanskem gradu bo celo leto v znamenju zmajev, saj bo vodilo programov v tem letu najbolj prepoznaven simbol Ljubljane in Ljubljanskega gradu – zmaj.

600pxzmaj 2 1890px rgb

Tudi v mesecu marcu smo pripravili nekaj dogodkov, povezanih s to tematiko, in sicer:

- predavanji o zmajih z dr. Markom Frelihom; za uvod v prihajajočo razstavo Zmaj vseh zmajev, ki bo na ogled od aprila dalje na Ljubljanskem gradu, smo z arheologom dr. Markom Frelihom, ki zadnja leta načrtno raziskuje izročilo o zmajih po svetu, pripravili predavanji na temo mitoloških zmajev.
Na uvodnem predavanju Zmaji na Slovenskem ta četrtek, 1. marca 2018, ob 18. uri v Grajskem gledališču, bomo govorili o izročilu zmajev na Slovenskem in njegovi prepletenosti s starodavnimi miti, ki so jih poznale azijske, sredozemske in evropske kulture.
Na drugem predavanju Med zmaji sveta, ki bo 15. 3. 2018, prav tako ob 18. uri, pa bo med drugim govora o prvih omembah zmajev pred 6.000 leti, o simbolnem pomenu zmajev in razlogih, da so dandanes vse bolj popularni med literarnimi in filmski ustvarjalci.

- v soboto, 3. marca 2018, ob 11. uri nadaljujemo s šolo zmajeslovja; tokrat bo na sporedu Velika pustolovščina. Interaktivni vodeni ogled je primeren za otroke med 4. in 10. letom starosti in to le za najbolj pogumne, zvedave in premetene pustolovce, ki lahko uspešno razrešijo vse zmajske uganke in izzive ter tako odkrijejo skrivnosti iz sveta zmajev.

- Pravljična animacija in ustvarjalna delavnica iz sklopa prireditev Pripovedke o Z-Majčku in prijateljih v marcu nosi naslov Boter Petelin. Najmlajši vabljeni, da prisluhnejo šaljivi, zabavni, zanimivi, pa tudi skrivnostni pripovedki o grajskem zmajčku in njegovih prijateljih, in sicer v nedeljo, 11. marca 2018, ob 11. uri v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.

- Vsako četrto soboto v mesecu pa je ob 17. uri v Grajskem gledališču čas za gledališko predstavo za otroke. Letos je to zgodba o pravem in iskrenem prijateljstvu, ki traja še danes. Naslov predstave po predlogi mladinskega pisatelja Žige X Gombača je Zmajelovščina. V marcu na sporedu 24. 3. 2018.