Na vsebino

Javni zavod Ljubljanski grad julija s pestrim kulturnim program na gradu in v Hostlu Celica

03. julij 2018
600pxsgura 2

Fotografska razstava enega najbolj cenjenih v modnem svetu, Giampaola Sgure prihaja na Ljubljanski grad

Razstavo z naslovom Življenje skozi modni objektiv bomo odprli v sredo, 4. julija 2018, ob 11. uri  v Palaciju na Ljubljanskem gradu. Skozi umetnikovo umetniško delo in razstavljene fotografije nas bo popeljala modna urednica in novinarka Lorella Flego. Razstava bo za obiskovalce na ogled do 2. septembra 2018 v Palaciju in Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.
Giampaolo Sgura, rojen v oljkarski kmečki družini v Apuliji, se je že od mladih let navduševal nad modo. V Milano se je preselil pri 18 letih, študiral je arhitekturo in si postopoma našel dostop do ustvarjalne scene, kar ga je sčasoma pripeljalo do fotografije. Za svoj prvi navdih navaja Richarda Avedona in Irvinga Penna, Steven Meisel pa je pomembno vplival na njegovo ustvarjanje. Danes je Sgura eden od najbolj iskanih modnih fotografov, saj mu zaupanje izkazujejo najprestižnejše revije in stranke iz sveta oglaševanja.

Na grajsko dvorišče prihaja Film pod zvezdami

Letošnji Film pod zvezdami, ki ga pripravljata javna zavoda Ljubljanski grad in Kinodvor, bo v četrtek, 5. julija 2018, ob 21.30 odprl film bosanskega režiserja Alena Drljevića Moški ne jočejo (Muškarci ne plaču). Prejemnik nagrade Europa Cinemas za najboljši evropski film na festivalu v Karlovih Varih navdušuje z vrhunsko igralsko zasedbo z vseh koncev nekdanje države in čustveno silovitostjo, s katero se loteva teme zadnje balkanske vojne. Otvoritveni večer s Peugeotom bo dodatno obogatil predfilm The Box (Celica) slovenskega ustvarjalca Dušana Kastelica, prejemnik vesne za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma.
Kot vsako leto doslej spored Filma pod zvezdami vključuje pester in kakovosten izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, med njimi nagrajence s prestižnih filmskih festivalov, dobitnike oskarjev in nominirance zanje ter najbolje obiskane filme v Kinodvoru. Na Grajskem dvorišču pa bo letos prvo javno projekcijo na slovenskih platnih doživelo še pet težko pričakovanih filmov. Film pod zvezdami na Grajskem dvorišču, vse do 28. julija 2018.

Prenovljeni Hostel Celica, v upravljanju Javnega zavoda Ljubljanski grad, ta petek začenja s izvedbo kulturno-umetniškega programa

Začeli bomo z izvedbo petkovih jazz večerov julija in avgusta na letnem vrtu hostla, ki predstavljajo programsko nadaljevanje vsebin Jazz Cluba Ljubljanski grad in so nastali pod umetniškim vodstvom Igorja Leonardija. Kot prva bo v petek, 6. julija 2018, ob 21.00 nastopila zasedba Cherry Wine s projektom »Amy Winehouse Tribute«. Do konca avgusta bomo zvokom jazzaa, bluesa, soula, ritma … lahko prisluhnili še v zasedbah: Two for two quartet (Ita/Tur/Hrv/Slo), Jarc Gregorin trio (Slo), Magic Jam (Slo), Jan Kus Electric Landscapes (Slo/Portoriko/ZDA), Damir Mazrek trio (Slo/Mak), Eargon quartet (Slo/Niz/Lit), More Love Ensemble (Slo/Hrv) in Bad Notion (Slo).

V sodelovanju s KUD sestava pa začenjamo s ciklom torkovih glasbenih srečanj Sozvočja sveta. Na uvodnem srečanju v torek, 10. julija 2018, ob 21.00 bosta nastopila multiinštrumentalista Ana Kravanja in Samo Kutin. Do konca julija bodo v tem ciklu nastopile še zasedbe: All Strings Detached, Chris Eckman & The Frictions in deRuts.
Istega dne ob 19. uri bo tudi otvoritev prve razstave v galeriji Srečišče, naslovljene »Zgodbe dunajskih dreves«, na kateri sodelujeta Mateja Kavčič in Ana Zavadlav. Tudi razstava je nastala v sodelovanju s KUD Sestava, na ogled pa bo do 10. avgusta 2018.