Na vsebino

Grajska bralnica in Grajski piskači od tega konca tedna ponovno na Ljubljanskem gradu; junija pa tudi raznolik spremljevalni program razstave Zmaj vseh zmajev

31. maj 2018

Ta konec tedna prvič, in potem vse do konca avgusta, se bodo obiskovalci Ljubljanskega gradu lahko ustavili v Grajski bralnici, prijetnem in mirnem kotičku v varnem zavetju grajskih zidov in obrambnega jarka.

Grajska bralnica, obdana z zelenjem, je namenjena tako domačim kot tujim obiskovalcem. Ljubitelji brezplačnega branja, listanja knjig in sprostitve … se udobno namestite v ležalnik in se prepustite lahkotnemu poletnemu razpoloženju v družbi prijateljice knjige! Grajsko bralnico boste našli od začetka junija do konca avgusta – ob sončnih koncih tedna.

Z Razglednega stolpa pa se bodo prvič v tem poletju v soboto, 2. junija, ob 11. 30 oglasili grajski piskači. V spomin na grajske fanfare, ki so nekdaj vsak dan ob 11. uri donele s Stolpa piskačev in naznanile, da se bliža ura kosila, se bodo v replikah izvirnih oblačil grajski piskači z Razglednega stolpa oglašali vsako soboto ob 11.30, ob lepem vremenu vse do konca septembra.

V juniju pa bo na sporedu tudi nekaj vsebin, povezanih z letošnjim zmajevim letom na Ljubljanskem gradu, in sicer:
- Sinoči smo v Peterokotnem stolpu otvorili razstavo ilustracij Lile Prap Zmaji?!, ki bo za obiskovalce na ogled do 16. septembra; vstop je prost.
- V juniju bodo na sporedu štirje različni vodeni ogledi v okviru razstave Zmaj vseh zmajev, in sicer:
o V nedeljo, 3. 6., ob 11. uri vodeni ogled med Ljubljanskim gradom in Etnografskim muzejem Zmajska pot (za odrasle)
o v četrtek, 7. 6., ob, 17. uri vodeni ogled po razstavi za otroke z naslovom Zmajeskušnja s profesorjem zmajeslovja
o v četrtek, 14. 6., ob 17. uri vodeni ogled po razstavi s kustosom, dr. Markom Frelihom
o v soboto, 23. 6., ob 10. uri pa vodeni ogled po razstavi za odrasle z naslovom Zmaj – več kot le mitološko bitje

Prihodnjo nedeljo, 10. junija, ob 11. uri pa bo na sporedu še en dogodek za otroke iz cikla Pripovedke o Z-Majčku in prijateljih; tokratna pravljična animacija in ustvarjalna delavnica nosi naslov Zlata goska.