Na vsebino

Edinstven pogled na zgodovino - Ljubljanski grad glavni partner STO-ja na WTM London

23. oktober 2018

Kulturni turizem je v ospredju promocijskih aktivnosti Slovenske turistične organizacije (STO) v letih 2018/2019 in bo tudi vodilna tema slovenske predstavitve na eni izmed največjih borz turistične industrije WTM London. Ljubljanski grad, najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji, bo s prezentacijo kulturne dediščine, med 5. in 7. novembrom, letošnji glavni partner Slovenske turistične organizacije na predstavitvi v Londonu.

Več kot petsto let je mogočna srednjeveška trdnjava – Ljubljanski grad - simbol slovenske prestolnice. Stoji na 376 m visokem hribu in prav edinstvena lega je meščanom že od nekdaj zagotavljala varno zavetje, strateško točko ali bivališče. Skozi stoletja sta se usoda in namembnost Ljubljanskega gradu spreminjali – od občasnega prebivališča Habsburžanov in sedeža deželnih glavarjev Kranjske, do vojaškega skladišča, vojašnice in zapora, od preureditve gradu v stanovanja za meščane do popolne prenove, ki danes Ljubljanski grad umešča v center kulturnega in družabnega dogajanja v mestu in osrednjo turistično točko v državi, ki jo letno obišče preko milijonov obiskovalcev od blizu in daleč.

Javni zavod Ljubljanski grad je v dobrih sedmih letih delovanja pokazal, da se s skrbno načrtovanimi vsebinami, z ohranjanjem kulturne dediščine, urejenostjo, dostopnostjo, s prijaznostjo, z inovativnimi produkti v turistični ponudbi ter komuniciranju z domačo in tujo javnostjo … zgodovina in sedanjost lahko prepletata na vsakem koraku, ob novih izzivih pa je zazrt tudi v prihodnost. Poleg najlepšega razgleda z Razglednega stolpa na mesto in okolico – v lepem vremenu na tretjino Slovenije – Ljubljanski grad domačim in tujim obiskovalcem vse leto ponuja vpogled v zgodovino Gradu, mesta pod njim in širšega slovenskega prostora na stalnih postavitvah Slovenska zgodovina, Kaznilnica, Virtualni grad, iLjubljana in Lutkovni muzej. Bogato grajsko zgodovino je zavod inovativno vpeljal v turistične produkte: privlačna vodena ogleda Časovni stroj – od Emone do mestnega simbola in Izza grajskih rešetk – o zgodovini kaznovanja na Ljubljanskem gradu, kakor tudi v sistem avdiovodenja po gradu, ki je dostopen tudi preko mobilne aplikacije Nexto in v pustolovsko igro z elementi »escape rooma«, poimenovano Escape Castle.

Tudi utrip sedanjosti je na Ljubljanskem gradu mogoče začutiti vse dni v letu, saj se v številnih dvoranah kakor tudi na grajskem dvorišču in v grajskem parku, tu letno odvije več kot petsto dogodkov, ki tej turistični atrakciji dajejo pečat živahnega kulturnega in družabnega središča prestolnice. S skrbnostjo do kulturne dediščine pripravljamo programe, katerih vsebine temeljijo na zgodbah slovenstva ali zgodbah, ki so neposredno povezane z Ljubljanskim gradom in mestom pod njim.

Ne zgolj pomena kulturnega turizma, pač pa tudi trajnostnega turizma se zavedamo na Ljubljanskem gradu. Konec leta 2006 je mestno središče z gradom postalo povezano s sodobno, panoramsko tirno vzpenjačo in na ta način razbremenilo promet na grajskem griču, ki s številnimi urejenimi pešpotmi, z rekreacijskimi površinami in s Plečnikovo kulturno dediščino predstavlja zeleno oazo nas mestom. V letu 2016, ko se je Ljubljana ponašala z nazivom Zelena prestolnica Evrope, smo dobili še eno mestno pridobitev – Grajski vinograd, ki utrjuje naziv iz leta 1987 »Ljubljana – mesto trte in vina«.

Slovenija bo v letu 2021 nosilka naziva Evropska gastronomska regija in Ljubljanski grad se ponaša z vrhunsko kulinarično ponudbo, ki jo s tipičnimi slovenskimi jedmi, pripravljenimi po sodobnih receptih predstavlja Gostilna na Gradu, kulinariko naših prednikov pa obuja in jo prepleta z gurmanskimi presežki sedanjosti restavracija Strelec.

Ljubljanskemu gradu je leto 2018 prineslo nove možnosti za turistični razvoj in še večjo sinergijo z mestom; Mestna občina Ljubljana mu je dala v upravljanje enega najbolj prepoznavnih in edinstvenih hostlov na svetu – Hostel Celica, ki v sebi nosi močno zgodovinsko vrednost, saj je več kot sto let služil kot zapor, danes pa je prenočevanje v nekdanjih zaporniških celicah, preurejenih v umetniški hostel, unikatna izkušnja.

Ljubljanski grad bo torej svojo unikatno in zanimivo interpretacijo kulturne dediščine, kot glavni partner Slovenske turistične organizacije, ob podpori Turizma Ljubljana, med 5. in 7. novembrom predstavil na osrednjem predstavitvenem prostoru slovenske stojnice v okviru svetovne turistične borze v Londonu (WTM 2018). Zazrti v prihodnost, pod budnim očesom varuha mesta – zmaja – vabljeni na stojnico EU 1400, kjer se preteklost sreča s sedanjostjo. Na torkovem brunchu (6. 11. 2018), bo kulinarično ponudbo Okusi Ljubljane vabljenim novinarjem in poslovni javnosti predstavil eden vodilnih slovenskih in mednarodno uveljavljenih kuharskih mojstrov – Igor Jagodic, chef restavracije Strelec na Ljubljanskem gradu.