Na vsebino

GRAJSKI KULTURNI FEBRUAR – brezplačni spletni prenosi dogodkov z Ljubljanskega gradu

02. februar 2021

Na Ljubljanskem gradu smo za februar, ko obeležujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, pripravili niz brezplačnih dogodkov, ki jih bomo z neposrednimi spletnimi prenosi prenesli v vaše domove.

Jazz Club Ljubljanski grad:
ker petek zvečer zveni dobro, se februarja na oder Skalne dvorane Jazz Cluba Ljubljanski grad vračajo domači in tuji glasbeniki, ki nam bodo na koncertnih večerih jazza, soula, funka, rocka, bluesa ter latina pričarali sproščeno klubsko vzdušje grajskega okolja. Vi pa boste njihove nastope lahko spremljali v neposrednih spletnih prenosih, vsak petek med 20. in 21. uro. Začenjamo 5. februarja s swingom, gospelom in rokenrolom in Rokom Ferengjo; nadaljujemo 12. z Majo Keuc, 19. s skupino Blues Experience in 26. z Las Cuerdas.
 
Za otroke:
- v sklopu spremljevalnih dogodkov ob osrednji razstavi Za devetimi gorami, bo v četrtek, 4. februarja 2021, ob 17.30 v neposrednem spletnem prenosu na sporedu istoimenska pripovedovalsko-glasbena predstava. Pripovedovalka Anja Štefan nas popelje med slovenske ljudske pravljice, njeno pripovedovanje pa spremljata glasbenika Boštjan Gombač in Janez Dovč. Predstava je primerna za otroke od 6. leta naprej.
 
- Friderik, grajska podgana je nova lutkovna predstava v produkciji Ljubljanskega gradu, ki je nastala po prigodah, zapisanih v istoimenski slikanici. Otroke od tretjega leta dalje bo popeljala v skrivnostni svet Ljubljanskega gradu; njihov vodnik bo ljubka podgana Friderik, ki na gradu prebiva že več kot petsto let. Grajske zgodbe oživijo na igriv in zabaven način namiznega lutkovnega gledališča. Vabljeni k spremljanju neposrednega spletnega prenosa v sobotah, 13. in 27. februarja, vsakič ob 17. uri.
 
Dan odprtih vrat:
ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku, bomo tudi v tem letu na široko odprli grajska vrata in tega dne, med 10. in 18. uro brezplačno ponudili grajske vsebine: Lutkovni muzej, stalne postavitve Slovenska zgodovina, Kaznilnica, Grajsko orožje. Prav tako bo tega dne brezplačno na ogled tematska razstava o slovenskem pripovednem izročilu Za devetimi gorami, še zadnji dan bo na ogled razstava plakatov Laibach: svoboda vodi ljudstvo; med sprehodom po gradu pa se lahko odpravite še k ogledu razstave Marije Prelog z naslovom Živi seznam ali se povzpnete na Razgledni stolp.
 
V Galeriji »S« na ogled nova razstava:
od 11. februarja do 18. aprila 2021 bo v Galeriji »S« na ogled razstava izbora del članov Društva likovnih umetnikov Ljubljana z naslovom Hedonizem 2020-2021, na kateri se predstavlja enajst članov, ki vabi v enajst možnih svetov razumevanja užitka danes, v času, kakršnega še nismo živeli. Ogled bo možen vsak dan, med 10. in 18. uro; vstop je prost.
 
Neposredni prenosi v živo bodo na voljo na povezavah, ki jih najdete na naši spletni strani, ob posameznem dogodku.