Na vsebino

Zaključena gradnja stavbe Na Stolbi

24. marec 2022

Mestna občina Ljubljana je zaključila izgradnjo nove stavbe Na Stolbi in objekt predala v upravljanje Javnemu zavodu Ljubljanski grad za potrebe upravnih prostorov.

1400x700pxStolba 1. Foto arhiv LG
Stavba Na Stolbi. Foto: arhiv LG

Ob trasi tirne vzpenjače na Ljubljanski grad je na naslovu Stolba 8 stal zapuščen, delno porušen dvonadstropni objekt v lasti Mestne občine Ljubljana, ki ni bil v uporabi. Po izvedeni analizi so gradbeni strokovnjaki svetovali, naj se objekt poruši, saj obnova stroškovno ne bi bila smiselna. Na podlagi tega je Arhitekturni biro Ambient zasnoval tehnološko sodoben, trajnosten, nizko energetski dvoetažni objekt.

Maja 2020 je Mestna občina Ljubljana podpisala gradbeno pogodbo z izvajalcem del, podjetjem Dema plus d. o. o. Hiša Na Stolbi je v decembru 2021 pridobila uporabno dovoljenje, v začetku letošnjega leta pa je bila predana v upravljanje Javnemu zavodu Ljubljanski grad. Pritličje objekta je postalo del upravnih prostorov javnega zavoda, ki se je v zadnjih letih ob večanju aktivnosti na področju izvajanja kulturno-umetniških vsebin in turistične dejavnosti srečeval s pomanjkanjem prostorov za svoje zaposlene. Del zaposlenih se je tako nedavno preselil v objekt, ki je v neposredni bližini Ljubljanskega gradu, kar omogoča hitro odzivnost zaposlenih pri opravljanju vsakodnevnih obveznosti.

Z izgradnjo stavbe smo pridobili 377,6 m² uporabnih površin; v pritličju so ob pisarniških prostorih še pomožni servisni prostori (delavnica za mala popravila za sam objekt in vzpenjačo, skladišče, arhiv, prostor s kotlovnico in klimo ter sanitarije). V nadstropju sta tudi prostora velikosti po 51,2 m², dostopna po zunanjih stopnicah, ki bosta po dokončanju – potrebna je še notranja oprema – namenjena izvajanju namestitvene dejavnosti apartmajskega tipa.

Objekt Na Stolbi 8 je v celoti izdelan iz lesenih križno lepljenih elementov, ki so odličen izolacijski material; dobra izolacija je tudi zaradi petslojne zasteklitve sten in oken. Ogrevanje objekta je na ravni sodobnih trajnostnih, nizkoenergijskih rešitev.

Streha objekta je skoraj ravna oziroma z minimalnim naklonom, ozelenjena in se lepo vklaplja v brežino Grajskega hriba.

Glavni dostop do objekta je po Cesti na Stolbo. Vzporedno z izgradnjo novega objekta je Mestna občina Ljubljana rekonstruirala še dovozno pot; v tem sklopu so bili urejeni oporni zidovi, ob prenovi ceste pa tudi nova kanalizacija, vodovod in plinovod. Obnovljena cesta je namenjena tudi za nujno posredovanje gasilcev in reševalcev v primeru okvare tirne vzpenjače.

Celotno investicijo v vrednosti 1.289.369,17 EUR je financirala ustanoviteljica Javnega zavoda Ljubljanski grad – Mestna občina Ljubljana, vodila pa Služba za razvojne projekte in investicije. Stavba je predana v upravljanje Javnemu zavodu Ljubljanski grad.

Dodatne informacije: Janja Rozman, vodja odnosov z javnostmi, Ljubljanski grad, tel.: 01/306 42 15, e-pošta: janja.rozman@ljubljanskigrad.si