Na vsebino

Fotografska umetnost Jadrana Lazića letošnja osrednja poletna razstava na Ljubljanskem gradu

21. junij 2023

»Prvi jugoslovanski paparac«, ki je s svojim fotoaparatom fotografiral hollywoodske zvezde in slavne osebe 70 in 80. let, se to poletje predstavlja v osrednjih dvoranah Ljubljanskega gradu.

1400x780pxJadran Lazic 1977 DAVID BOWIE PARIS 01

»Na rdeči preprogi« smo poimenovali osrednjo poletno razstavo splitskega fotografa, uveljavljenega v svetu – Jadrana Lazića; tokrat pa se bo med 30. junijem in 3. septembrom predstavil domačim in številnim tujim obiskovalcem v Palaciju in Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu. Otvoritev razstave, na kateri bo prisoten tudi avtor bo v četrtek, 29. junija 2023, ob 19. uri v Palaciju.

Ljubljanski grad že nekaj let zapored v osrednjih poletnih mesecih v Stanovski dvorani in Palaciju gosti razstave, ki nam ponujajo vpogled v svet mode, slavnih osebnosti, lepote, estetike … Po fotografskih razstavah Giampaola Sgure, Alana Gelatija in Ulija Webra ter retrospektivni razstavi kostumografa Alana Hranitelja, bomo to poletje ponovno gostili fotografa, ki je svetovno slavo dosegel, ko mu je na pogrebu sovjetskega predsednika Brežnjeva kljub zastraženemu dostopu uspelo narediti fotografijo pokojnika od blizu, ki jo je kasneje Newsweek izbral za fotografijo leta.

Jadran Lazić, prvi t.i. jugoslovanski paparac, je začel svojo kariero leta 1971 s fotografiranjem Hajduka v rojstnem Splitu in nadaljeval s Charlotte Rampling v Parizu. Lahko rečemo, da ni hollywoodske zvezde in slavne osebe 70' in 80' let prejšnjega stoletja, ki je ni ujel Lazićev objektiv, od jugoslovanskih Dina Dvornika, Miše Kovača, Suzane Mančić, Dražena Petrovića in mnogih drugih, do Jodie Foster, ki jo je kot najstnico pripeljal celo na Hvar, Gillian Anderson, Sylvestra Stallona, Romana Polanskega, Roberta De Nira, Jamiea Foxxa, Abu Abbasa, Johnny Deppa, Jean-Claude Van Dammea, Elizabeth Taylor, Davida Bowieja, Biance Jagger, Kirka Douglasa, Sigourney Weaver, Jacka Nicholsona, Carla Pontija, Sofije Loren, Marlona Branda, Richarda Gerea... In še mnogo drugih.

Leta 2021 se je ob izidu razkošne dvodelne monografije, ki predstavlja Lazićevo delo na več kot 900 straneh z razstavo predstavil v Galeriji Fotografiji. Tokrat se v osrednjih grajskih dvoranah predstavlja s še obsežnejšim naborom svojih fotografij, ki jih je v 50 letni karieri posnel na vseh koncih sveta. Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Galerijo Fotografijo in kuratorko Barbaro Čeferin. Za obiskovalce na ogled med 30. junijem in 3. septembrom 2023, vsak dan med 9. in 20. uro.

Jadran Lazić, ki živi v Los Angelesu, vsako leto vsaj nekaj mesecev preživi na Hvaru, bo prisoten na otvoritvi razstave, kakor tudi kdo od slavnih oseb, ki jih je ujel v svoj fotoaparat.