Na vsebino

Aprila na Ljubljanskem gradu z novim ciklom predavanj, glasbo, plesom, razstavami, ustvarjalnicami in Časovnim strojem

07. marec 2014
Mia Znideric 2112211 7


Aprilski programi na Ljubljanskem gradu prinašajo cikel predavanj Vitezi in vojskovanje, nadaljevanje koncertnih ciklov Mia Žnidarič s prijatelji in Vasko Atanasovski z gosti, programe za najmlajše, novo otvoritev razstave, plesni večer ter nov turistični produkt – Časovni stroj.

Glasba:

- Tretji koncert iz cikla Mia Žnidarič s prijatelji nosi naslov »Jazzovski dialogi«. Naši vrhunski jazzovski pevki in njenemu triu se bo na odru pridružil virtuoz na kitari in polnokrvni glasbenik Primož Grašič. V prijetni atmosferi Stanovske dvorane bomo lahko prisluhnili pravemu jazzu ter intimnim duetom Mie Žnidarič in Primoža Grašiča, kakršnih še nismo slišali. To bo večer pravih jazzovskih dialogov – 10. april ob 20. uri.

-  Na drugem koncertu iz cikla Vasko Atanasovski z gosti pa se nam bosta predstavila virtuozni in energični dvojec Vasko Atanasovski in Simone Zanchini – vsestranska glasbenika in skladatelja, vpeta v raznorodne glasbene svetove, od klasike prek jazza v ljudske in avantgardne godbe. V dialogu značilnih ritmov Makedonije, kjer ima Vasko Atanasovski svoje korenine, ter swinga in groova eklektičnega italijanskega vagabunda nastaja poliritmija, ki je eksplozivna in zabavna glasbena mešanica. Prisluhnili ji bomo 15. aprila ob 20. uri v grajski kapeli. 

Cikel predavanj »Vitezi in vojskovanje«:

- V aprilskem ciklu predavanj se bomo posvetili različnim vidikom viteštva in vojskovanja v srednjem veku. Prvo predavanje z dr. Miho Kosijem bo osvetlilo pestro obdobje križarskih vojn v povezavi s slovenskim prostorom in sosednjimi deželami. Vojskovanju v poznem srednjem veku bo namenjeno  drugo predavanje z dr. Tomažem Lazarjem, na katerem bo beseda med drugim tekla tudi o vplivu ognjenega orožja na način vojskovanja. Cikel bo sklenildr. Andrej Nared s predstavitvijo zadnjega roparskega viteza na Kranjskem Erazma (Pred)Jamskega in »vipavskega junaka« Andreja Baumkircherja. Predavanja bodo potekala tri zaporedne četrtke, 10., 17. in 24. aprila, vsakič ob 18.30 v Hribarjevi dvorani. 

Plesni večeri:

- četrti tematski plesni večer bo v znamenju pomladi. 5. aprila ob 20. uri bo na sporedu Cvetni ples. Ljubitelji družabnih plesov bodo lahko uživali v izbrani plesni glasbi ter na plesni urici, s pričetkom ob 19. uri, ponovili korake bachate. Na plesnem večeru bomo gostili tudi plesno šolo Studio Dansa. 

Na ogled nova razstava:

- 22. aprila bomo v galeriji »S« odprli zvočno interaktivno instalacijo Mihe Cojhterja z naslovom Miha. Gre za predstavitev spominov avtorja, ki so ga od njegovega prvega zavedanja v otroštvu do danes najbolj zaznamovali. Razstava je nastala v sodelovanju z glasbenikom Kristijanom Koratom in sledi najbolj asociativnim melodijam Cojhtrovega zvočnega spomina. Različni predmeti iz avtorjevega vsakdanjika, zibelka, krožnik, igrače, telefon, TV itd., se bodo ob približanju obiskovalca »oglasili« … Aktivirala se bo glasba, ki bo na realen ali humoren način predstavila čustvo ali obdobje spomina: jok, smeh, odziv na trenutek ... Razstava bo obiskovalcem na ogled do 30. junija 2014. 

Za najmlajše:

-  na aprilskem pravljično-ustvarjalnem srečanju12. aprila ob 11. uri se bomo za hip že uzrli v bližajoči se praznik in si izdelali čudovite pisanice. Še pred tem pa prisluhnili zanimivi pravljici z naslovom Tekmovalna putka Rozi.

- Prvomajske počitniške delavnice bodo posvečene dvatisočletnici svoje pestre urbane zgodovine, ki se začenja z ustanovitvijo Emone in, ki jo mesto Ljubljana letos obeležuje. V treh dneh bomo spoznali, kaj se je na Grajskem griču dogajalo v času od ustanovitve Emone pa do takrat, ko je cesar Friderik III. ukazal, naj se na tem mestu postavi mogočna trdnjava, ki nad mestom kraljuje še dandanes. Delavnice bodo potekale 28., 29., in 30. aprila, vsak dan med 10.30 in 13.30 in so namenjene starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade osnovnih šol.

 

ČASOVNI STROJ - OD EMONE DO MESTNEGA SIMBOLA

6 časovnih postaj, 6 kostumiranih karakterjev, grajski vodnik – več kot le običajni vodeni ogled Ljubljanskega gradu.

-  »Časovni stroj« bo obiskovalce na vodenem ogledu popeljal skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta. Na vsaki od »časovnih postaj« jih bo dočakala osebnost in jim predstavila »svoje« obdobje. Sprehod bomo začeli v rimski Emoni in ga nadaljevali v času, ko se v spopade med pogani in kristjani »vmeša« sv. Jurij in premaga strašnega zmaja. Srednji vek pripelje na Ljubljanski grad cesarja Friderika III. Habsburškega in tudi kakšno dvorno damo. Predstavnik Napoleonovih Ilirskih provinc bo seveda vojak. 19. stoletje pomeni za Grad temačno obdobje s kaznilnico in kaznjenci, 20. stoletje pa mineva v znamenju nekaterih velikih imen, med katerimi izstopa nekdanji ljubljanski župan Ivan Hribar. Kostumirani predstavniki vseh naštetih obdobij bodo ustvarili prav posebno razpoloženje, ki bo poučno in zabavno hkrati.

Gre za čisto nov turistični produkt, ki ga začenjamo v aprilu, sicer pa bo potekal vse leto. Grajski »časovni stroj« bomo pognali 5. aprila ob 11. uri. V aprilu, maju, oktobru in decembru bodo vodenja potekala vsako soboto in nedeljo ob 11.00 in 15.00, v glavni turistični sezoni (med junijem in septembrom) vsak dan ob 11.00, 13.00, 17.00 in 19.00, januarja, februarja, marca in novembra pa vsako nedeljo in 11. in 15.00 uri.

 

NAPOVEDUJEMO V MAJU; 16. – 18. maj:

4. Grajski dnevi: tudi v letošnjem letu bomo tradicionalno obeležili 16. maj, ko je leta 1905 takratni ljubljanski župan Ivan Hribar v imenu mesta od Avstro-Ogrske za 60.200 kron odkupil Ljubljanski grad. Pripravili smo pester tridnevni program za vso družino: lutkovne predstave, otroške ustvarjalne in plesne delavnice, vodene oglede za otroke in odrasle, izid in predstavitev stripa z grajskim zmajčkom Francijem v glavni vlogi, srednjeveški tabor z vitezi, dan odprtih vrat, razstavo in koncert. Vstop na vse prireditve je prost.