Na vsebino

»Časovni stroj« - od Emone do mestnega simbola

19. marec 2014

6 časovnih postaj, 6 kostumiranih karakterjev, grajski vodnik – več kot le običajen vodeni ogled Ljubljanskega gradu


Na Ljubljanskem gradu bomo v aprilu »pognali« Časovni stroj, nov program namenjen tako domačim kot tujim obiskovalcem. Predpremierno ga želimo pokazati tudi vam, spoštovani predstavniki medijev, zato vas na nekoliko drugačen sprehod skozi grajsko zgodovino vabimo v četrtek, 27. marca 2014, ob 11. uri.

Dobimo se pred Info centrom. Rezervirajte si dobro uro časa. Vaše potrditve pričakujem na e-naslov: janja.rozman@ljubljanskigrad.si ali telefon 01 306 42 15 najpozneje do srede, 26. marca 2014.


»Časovni stroj« bo obiskovalce na vodenem ogledu popeljal skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta. Na vsaki od »časovnih postaj« jih bo dočakala osebnost in jim predstavila »svoje« obdobje.

Po uvodnem pozdravu rimskega vojaka ali svečenice na mestu, kjer naj bi za časa rimske Emone stal opazovalni stolp, se dogajanje preseli pred grajski vhod. Tam jim svojo zgodbo predstavi pogumni vitez Jurij, ki je v času zgodnjega srednjega veka premagal strašnega zmaja, in tako Ljubljančane rešil te strašne nadloge; če viteza Jurija ne bo doma, bo to nalogo prevzela Marjetica … Kdo je v poznem srednjem veku najbolj zaslužen za to, da je na hribu nad mestom zrasla mogočna trdnjava? To izveste na dvorišču, kjer se boste srečali s samim cesarjem – Friderikom III. Habsburškim ali pa z njegovo ženo Eleonoro Heleno Portugalsko. Obdobje Ilirskih provinc nam najbolje izpričata Napoleonov vojak ali redovnica – bolničarka,  ki ju lahko srečate pred Peterokotnim stolpom. 19. stoletje pomeni za Ljubljanski grad temačno obdobje, zato se preselimo v kaznilnico, kjer vam karbonar ali »navadna obsojenka« med drugim izdata tudi to, kakšen jedilnik jih je doletel v grajski kaznilnici. Na koncu vas bo na dvorišču pozdravil še mož, ki je zaslužen, da je grad danes v mestni lasti – župan Ivan Hribar ga je namreč leta 1905 odkupil od tedanjih državnih oblasti. Če bo preveč zaposlen, nas bo pozdravila njegova hčerka Zlatica …

Grad se je skozi stoletja spreminjal, spreminjale so se njegove vloge, zagotovo pa je ostal mestni simbol. Kakšne pa so bile vloge Grajskega griča in Ljubljanskega gradu skozi bogato grajsko zgodovino, odkrijte v dobri uri na več kot le običajnem vodenem ogledu.  Kostumirani predstavniki vseh naštetih obdobij bodo ustvarili prav posebno razpoloženje, ki bo poučno in zabavno hkrati. Pričakuje vas grajski »časovni stroj«! 

Kostumografija: Andreja Stržinar
Foto: Miha Mally 

»Časovni stroj« bo za obiskovalce na voljo vse dni v letu, po naslednjem razporedu:
januar, februar, marec in november: vsako nedeljo ob 11.00 in 15.00
april, maj, oktober in december: vsako soboto in nedeljo ob 11. 00 in 15.00
junij, julij, avgust in september: vsak dan ob 11.00, 13.00, 17.00 in 19.00  

Trajanje: do 90 minut
Izhodišče: Info center na Gradu
Jeziki: slovenski in / ali angleški
Cena: 10,00 €, 12,00 € (z vzpenjačo) / osebo. Otroci (od 7. do 18 leta): 50 % popust. Vključuje tudi: Razgledni stolp, Virtualni grad in razstavo Slovenska zgodovina.