Na vsebino

Prvomajske počitniške delavnice na Ljubljanskem gradu: Emona 2000

17. april 2014
Prvomajske pocitniske delavnice 1 foto arhiv LG4


Mesto Ljubljana letos obeležuje dvatisočletnico svoje pestre urbane zgodovine, ki se začenja z ustanovitvijo Emone. Tej temi bodo posvečene tudi počitniške delavnice na Ljubljanskem gradu. V treh dneh, od 28. do 30. aprila med 10.30 in 13.30 bomo spoznali, kaj se je na Grajskem griču dogajalo v času od ustanovitve Emone pa do takrat, ko je cesar Friderik III. ukazal, naj se na tem mestu postavi mogočna trdnjava, ki nad mestom kraljuje še dandanes.

Prvi dan druženja, v ponedeljek, 28. aprila, se bomo posvetili sledem, ki so jih na Grajskem griču pustili Emonci. Ogledali si bomo vodnjak, ki naj bi izviral iz tistih časov, in v grajskih zidovih poiskali še danes vidne ostanke rimskega mesta. Rimljani so tu postavili tudi prvi stražarski stolp; skupaj bomo ugotovili, kakšne so bile razlike med rimskim vojakom in srednjeveškim vitezom. Z Razglednega stolpa bomo lahko videli, kako velika je Emona dejansko bila, nato pa si bomo v ustvarjalnem delu delavnice izdelali gladius – meč rimskega vojaka.

Ko so strašni Huni leta 452 opustošili Emono, je naselbina kmalu izginila iz zgodovinskih virov in nastopilo je obdobje bajk in legend. Ena takšnih je tudi legenda o pogumnem mladeniču, ki je premagal strašnega zmaja in Ljubljančane rešil pred pogubo. Prav zmaji bodo tema drugega dne; v torek, 29. aprila, bomo na Gradu sledili zmajevim sledem, ki nas bodo pripeljale do grajskega zaklada. Na koncu se bomo prepustili ustvarjalnosti ter si izdelali lutko zmaja.

V sredo, 30. aprila, bomo ugotovili, zakaj je bil na mestu, od koder so nekoč že rimski vojaki opazovali mesto in okolico, zgrajen prvi, nato drugi in na koncu še tretji, tako imenovani Friderikov grad – v obliki, kot ga poznamo še danes. Izvedeli bomo, kako so ga gradili, si ogledali grajske ječe, vstopili v grajsko cisterno in spoznali imena grajskih stolpov. Po ustvarjalnem zaključku bomo tudi sami postali lastniki gradov …  Iz barvnih kamenčkov si bomo namreč izdelali mozaik gradu.

Počitniške delavnice so namenjene starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade osnovnih šol. Zbirno mesto bo pred Info centrom na Ljubljanskem gradu. Cena vstopnice je 3 EUR za posamezen dan. Zaželene so predhodne najave v Info center, na telefonsko številko 01 306 42 93 (vsak dan med 9. in 20. uro) ali na e-mail naslovu info-center@ljubljanskigrad.si.