Palacij

Dvorana je eden izmed najbolj reprezentativnih prostorov na Ljubljanskem gradu. Leta 2003 je bila prenovljena; ohranja podolgovato srednjeveško obliko ter štiri renesančne pomole in je domiselno tehnično opremljena (dvižni večnivojski oder, pomični stropni tramovi, prikrita osvetlitev). Za večje prireditve se lahko Palacij uporablja tudi skupaj s sosednjo Stanovsko dvorano.

 

Palacij skozi čas

Palacij je dvorana, v kateri je deželni glavar nekdaj prirejal slovesne sprejeme in gostije. Prav tu so se izvajale pomembne pristojnosti grajskega gospoda. Izvor besede Palacij (latinsko palatium – dvorec) potrjuje, da so bili to reprezentančni in ne bivalni prostori deželnega glavarja. V obdobju glavarja Herberta Turjaškega je prostor opisan kot poslikana dvorana, jedilnica z okroglo mizo in dvanajstimi sedeži.

Biro Ambient (M. Kerin, M. Kregar, E. Ravnikar) je za prenovo Palacija in sosednje Stanovske dvorane dobil Plečnikovo medaljo za pomemben prispevek k razvoju slovenske arhitekture.

 

Stanovska dvorana

Stanovsko dvorano sestavljata dve med seboj povezani dvorani, Koncertna in Obhodna dvorana. Uporabljata se kot celota, saj je vhod v Obhodno dvorano možen le prek Koncertne dvorane.

Stanovska dvorana je v sklopu reprezentančnih prostorov v traktu, kjer je Palacij. Iz dvorane se na eni strani odpira pogled na Grajsko dvorišče, skozi prehod pa pridemo v sosednjo Obhodno dvorano, iz katere je lep razgled na mesto. Dostop do obeh dvoran je skupen, urejen po širokem stopnišču z Grajskega dvorišča. V ločenih prostorih lahko potekata dva dogodka – v enem na primer koncert, v drugem pa sprejem po njem.

Stanovska dvorana skozi čas

Današnja Stanovska dvorana zajema nekdanje bivalne prostore deželnega glavarja na Ljubljanskem gradu. Arhitekturni ostanki v dvorani pričajo o postopni graditvi grajskih sob, zasluge za nastanek pa pripisujemo deželnim glavarjem iz družine Lambergov. V virih so omenjene: kamra hišne gospodinje, velika nova soba s studiariumom ter poselska in stražarska soba. Vsi prostori so bili ogrevani, poleg kamre so bile tudi urejene sanitarije. Nekdanje sobe so združene v enotni prostor, ki skupaj s traktom, dodanim v zaporniškem obdobju, tvorijo Stanovsko dvorano.

V letu 2008 sta bila v dvorani gosta na kosilu britanska kraljica Elizabeta II. in vojvoda Filip Edinburški.

Biro Ambient (M. Kerin, M. Kregar, E. Ravnikar) je za prenovo Stanovske dvorane in sosednje dvorane Palacij dobil Plečnikovo medaljo za pomemben prispevek k razvoju slovenske arhitekture.

 

Pogoji najema

V ceno najema so vključeni: osnovna osvetlitev, govorniško ozvočenje in projekcija.

Ob podpisu pogodbe morajo najemniki vplačati 400,00 € za rezervacijo termina.

Na dan prireditve mora biti poravnan celotni pogodbeni znesek za najeto prizorišče.

V primeru, da najemate dvorano za snemanje ali fotografiranje, se vsaka začetna ura fotografiranja oziroma snemanja zaračuna v višini 10 % cene najema dvorane. Znesek je treba poravnati na podlagi izstavljenega predračuna pred najemom dvorane. 

 

Maja Pangršič

Strokovna sodelavka za trženje

01 306 42 16

051 335 654

maja.pangrsic@ljubljanskigrad.si

  • Površina

  • 556.00 m2 ; dolžina 0.00 m ; širina 0.00 m

Postavitev

  • I-postavitev 130

  • Kino 550

  • Gala večerja 570

  • Samopostrežni bife 700

  • Cena

  • 3800 € DDV ni vključen v ceno