Na vsebino

Nazdravili smo sv. Martinu

13. november 2013

S ponedeljkovim grajskim martinovanjem na dvorišču in sinočnjim mestnim v Palaciju, smo tudi na Gradu počastili najlepši praznik vsakega pridelovalca vin – martinovo.


S ponedeljkovim grajskim martinovanjem na dvorišču in sinočnjim mestnim v Palaciju, smo tudi na Gradu počastili najlepši praznik vsakega pridelovalca vin – martinovo.

Na Ljubljanskem gradu raste grajska trta, potomka najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, zato vsako leto obeležujemo dogodke, ki tvorijo našo vinsko zgodbo: pomladni rez, trgatev in martinovo. Tudi letos smo pripravili grajsko martinovanje za vse obiskovalce Gradu, ki je potekalo 11. novembra v dopoldanskem času. Obiskovalci, med katerimi so prevladovali tuji, so lahko poskusili izbor vin nekaterih slovenskih vinarjev, belokranjsko pogačo, okusne slovenske sire ter še nekaj drugih dobrot iz Gostilne na Gradu in Grajske kavarne. Za prijetno martinovo razpoloženje pa je poskrbela folklorna skupina France Marolt.

Včeraj zvečer pa je v Palaciju in Stanovski dvorani potekalo tradicionalno mestno martinovanje. Ljubljanski grad ga pripravlja v sodelovanju z  Mestno občino Ljubljana in vinskim konventom sv. Urbana iz Ljubljane, katerega vodenje je včeraj iz rok dosedanjega pretorja, dr. Janeza Čebulja, prevzel Edi Berk. Rezultat lanskoletne trgatve – šest stekleničk Grajske žametovke letnik 2012, je predstavil dr. Mitja Kocjančič s Kmetijskega inštituta Slovenije; prvo je iz rok predstavnika Ljubljanskega gradu, Staneta Miklavca, prejel ljubljanski župan, Zoran Janković.   

Ob martinovih dobrotah, ki jih je pripravila Hiša kulinarike Jezeršek, smo poskusili tudi konventni vini za leto 2013, ki prihajata iz vinske kleti Marof v Mačkovcih v Prekmurju. To sta sauvignon 2012 ter zweigelt 2011. K prijetnemu martinovemu razpoloženju je prispevala tudi glasbena skupina Jamm.