Na vsebino

Izmenjalni razstavni projekt Ljubljana-Budimpešta tokrat na Madžarskem

07. avgust 2015

V začetku julija smo v sklopu projekta odprli razstavo madžarskih umetnikov, slovenski pa se zdaj predstavljajo v Budimpešti.

600px Sosedsosedu Budimpesta 1

Z razstavo Sosed sosedu, na kateri se v Stanovski dvorani in Palaciju Ljubljanskega gradu do konca avgusta predstavlja 33 umetnikov Madžarske akademije umetnosti, uresničujemo mednarodni projekt, ki povezuje sosednja naroda in gradi pomemben kulturni most med Ljubljano in Budimpešto.

V sklopu projekta so včeraj na prestižnem razstavišču – galeriji Műcsarnok – na Trgu herojev v Budimpešti razstavili 70 del slovenskih umetnikov po izboru umetnostnega zgodovinarja Milčka Komelja. Na razstavo z naslovom »Mojstri in učitelji, tradicija in kontinuiteta v slovenskem slikarstvu« je kustos vključil slike od Božidarja Jakca in Gojmirja Antona Kosa prek modernističnih umetnikov Zorana Mušiča, Marija Preglja in Gabrijela Stupice do Bogdana Borčiča, Andreja Jemca, Branka Suhyja, Janeza Bernika, Hermana Gvardjančiča in Emerika Bernarda. Razstava, ki bo v Budimpešti na ogled do 27. septembra 2015, bodo spremljale še tri postavitve, posvečene arhitektu Jožetu Plečniku, lendavskem kiparju Györgyju Zali in srednjeveškem slikarju Janezu Aquili.