Na vsebino

Mestna trgatev grajske žametovke

09. oktober 2015

30. septembra je minilo 25 let od posaditve grajske trte. Grajska žametovka je tudi letos obrodila – grozdje smo danes potrgali.

Tedanja mariborska županja Magdalena Tovornik je pred petindvajsetimi leti nekdanjemu ljubljanskemu županu Jožetu Strgarju – v znamenje prijateljstva med mestoma Maribor in Ljubljana – izročila prvo potomko najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, ki je svoje mesto našla na Ljubljanskem gradu.

Danes smo na Ljubljanskem gradu, skupaj z Mestno občino Ljubljana in Častivrednim vinskim konventom sv. Urbana v Ljubljani, potrgali grozdje z grajske trte. Prve grozde so utrgali podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin, direktorica Ljubljanskega gradu Mateja Avbelj Valentan in pretor Častivrednega vinskega konventa sv. Urbana Ljubljana Edi Berk. Kako pa je trta letos obrodila, sta nam zaupala predstavnik Kmetijskega inštituta dr. Mitja Kocjančič in konventual dr. Julij Nemanič, ki je skozi vse leto bdel nad rastjo in zdravjem trte in grozdja. Po njuni oceni bo letina zelo kakovostna.