Na vsebino

Sobivanja

05. julij 2017

Včeraj zvečer smo na Ljubljanskem gradu odprli razstavo Sobivanja dveh vrhunskih slovenskih likovnih umetnikov in življenjskih sopotnikov Milene Usenik in Emerika Bernarda.

600px170704 Usenik Bernard otvoritev razstave 009foto.nada.zgank

Razstava slikarskih del z reprezentativnim izborom del umetnice in umetnika razstavljenih v Palaciju, Stanovski in Obhodni dvorani predstavlja liniji njune ustvarjalne poti, s sopostavitvijo pa poskuša na poseben način narediti tudi njuno srečanje in raziskati način njune ustvarjalne povezanosti, ki je ne moremo zreducirati na vplivanje, ampak na zavezanost iskanju, ki je v nekaterih točkah skupno. Eden od kustosov razstave dr. Miklavž Komelj je v galerijskem listu zapisal: »Ko so Bernardova nova dela razstavljena skupaj z deli Milene Usenik, lahko onkraj vsake slogovne opredelitve opazimo nekaj presenetljivega.« Odprtja  velike pregledne razstave so se udeležili številni eminentni gostje med njimi tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti profesor dr. Tadej Bajd in Minister za kulturo RS Slovenije g. Tone Peršak.  S svojim nastopom na kljunasto flavto je večer polepšala mlada glasbenica Kristina Gregorčič.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju z Galerijo Prešernovih nagrajencev Kranj bo na Ljubljanskem gradu na ogled vse do 27. avgusta 2017.